Ларимар

Ларимар

Ларимара е нежен и мек камък с уникалния цвят на синьото Карибско море и се среща само на едно място в света.
Наименованието ларимар е комбинация от "Лариса" - името на дъщерята на "откривателя" на камъка и "mar" (от исп. - море), подчертаващо небесно-синия цвят  на камъка, наподобяващ цвета на водите на Карибско море.


Лapимapът e мнoгo pядĸa фopмa нa минерала Пектолит. Чecтo ce бъpĸa c пoлyпpoзpaчни тюpĸoaзeни или финнo cини нeфpити. Униĸaлнaтa cмecицa oт cини, бeли и дpyги цвeтoвe пpивличa мнoгo xopa. Toй oтpaзявa paзличнитe цвeтoвe нa oĸeaнa, пocpeдcтвoм пo-тъмнитe и пo-cвeтлитe нюaнcи нa cиньoтo, ĸoитo cъдъpжa.


Твърдост по скалата на Моос: 7
Образуването на ларимара е свързано с древна вулканична дейност.

Ларимарът е нов скъпоценен камък, открит за широката публика през 1974 година. Негов откривател е Мигел Мендес.

Най-голямо количество от този камък се добива в един открит рудник, където миньорите използват само мотика, лопата и чук, за да откъртват парчета обветрен базалт в търсене на този фантастичен пектолит. В момента се полагат усилия от страна на правителството на Доминиканската Република да модернизира системата за добив. Неизвестно е и наличното общо количество Ларимар, което прави доставките му в дългосрочен план изключително несигурни.


Ларимарът е напълно уникален скъпоценен според минералния и химическия си състав. Изкрящите му цветове се дължат на медта, която се съдържа в него.


Някои вярват, че ларимарът е открит в древен град от изгубения континент Атлантида - за част от който  се смятат островите в Карибско море, и поради тази причина понякога той е наричан "камък от Атлантида".
Местните жители вярват, че ларимарът носи обич, топлота и подпомага възстановителните сили на организма.
Енергията на Ларимара ни позволява да видим събитията от различна гледна точка, спрямо тази, която вече сме си оформили.

Омекотява, просветлява и лекува физически, емоционално, ментално и духовно.
Този нежен, мек, небесно-син „лечител“ от Карибите ни носи спокойствието на морето и въздуха, за да умиротвори сърцето и ума ни. Утешава ни и ни ободрява от болката, страха, депресията, житейската мъка, от емоциите, свързани с промяна или травма по един невероятен начин.


Ларимарът ни помага да придобием себеизразяване, търпение, приемане на нещата и хората, простота и творчество.
Освен това Ларимарът има и защитни функции: предпазва ни от негативни и зли сили и влияния, защитава вътрешният ни глас, а на физическо ниво ни пази от фоновата радиация, както и предпазва мускулатурата ни от спазми.
Премахва и негативни кармични енергии.
 

 

Продукти от магазина

Любопитно

Хематит

Гемолозите използват няколко технически термина, за да обозначат блясъка или светлината, отразена от повърхността на един скъпоценен камък. Тези термини включват „адамантин” (подобен на диамант), „стъкл...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.