Камък на Месец Февруари

Камък на Месец Февруари Съвременният рожден камък за месец февруари е аметистът. Дълго време свързван с кралската власт заради наситения си виолетов оттенък, някога аметистът е бил считан за един от скъпоценните камъни заедно със сапфира, рубина и смарагда. Той е бил класифициран като полускъпоценен камък, когато през първата половина на деветнадесети век в Бразилия и Уругвай са били открити големи находища.

Макар че аметистът вече не е рядък, то продължава да бъде най-ценната форма на кварца. Цветът му е уникален в света на скъпоценните камъни. При все че флуоритът и шпинелът също се срещат в наситено виолетов цвят, а понякога ще откриете пурпурен сапфир и турмалин, аметистът е единственият скъпоценен камък, чийто първичен цвят е виолетов. Аметистът може да притежава всички нюанси на виолетовото, от най-бледо лилавото до най-наситеното пурпурно.

Аметистът е познат от векове и с времето са му били приписвани много умения. Древните гърци свързвали аметиста с виното, вероятно заради цвета му, наподобяващ грозде, и вярвали, че той може да предпазва от напиване. Всъщност наименованието „аметист” произлиза от гръцката дума за трезвен, amethystos. Обикновено гърците сервирали вино в чаши от аметист.

Свързването на аметиста с трезвеността има дълга традиция, която продължава до днес. Католическата църква смятала аметиста за символ на духовността и набожността, а епископите и свещениците обикновено носели пръстени с аметист. Аметистът се свързва със стабилност, баланс, покой, смелост, искреност, вътрешна сила и спокойствие.

Най-важните находища се намират в Южна Америка, най-вече Бразилия и Уругвай. Макар че се среща главно в малки размери, африканският аметист е високо ценен заради отличната наситеност на своя цвят. Но аметистът се среща на много места по света, включително Канада, Индия, Мадагаскар, Мексико, Мианмар (Бирма), Русия, Шри Ланка, САЩ, Италия и Германия.

Когато избирате хубав аметист, гледайте да е с добра наситеност и плътност на цвета и много добра прозрачност. При все че цветът е основно въпрос на вкус, тъмното наситено пурпурно сякаш е по-ценено от по-бледите люлякови нюанси. Аметистът се среща в най-различни форми и размери, включително кабошони, брилянти, смарагдов шлайф, португалски шлайф и шахматен шлайф. Тъй като аметистът е форма на кварца, той има много добра твърдост (7 по скалата на Мос) и никаква цепливост.

 

Продукти от магазина

Любопитно

Фасетирани Камъни

В наши дни повечето прозрачни скъпоценни камъни са фасетирани – оформени с няколко плоски равнини, познати като „фасети”. Добре направеното геометрично разположение на фасетите отразява светлината както...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.