Гранат Хесонит
Гранат Хесонит

Свойства

img-circle

Хесонит принадлежи към групата на Гросулар гранатите, която също включва редките Цаворит гранат. Докато повечето Гросулар гранати са зелени, Хесонит обикновено има оранжево-кафяв цвят. Гросулар гранатите са калциеви алуминиеви силикати, с плътност от 3,57 до 3,73 и коефициент на пречупване на 1,734 до 1,759. В допълнение към Хесонит и Цаворит, групата включва безцветен левко гранат и плътен непрозрачен зелен Хидрогросулар гранат. Хесонит гранатите варират на цвят от мед-жълто до оранжево-кафяво и кафяво-червено. Една от отличителните характеристики на Хесонит е когато се гледа под увеличение може да се видят вълнообразни, изкривени области с по-малка прозрачност. Тези фини включвания са полезен ключ при разграничаване Хесонит от други скъпоценни камъни с подобен цвят, като цитрин, топаз и оранжев циркон. Една от причините, че Хесонит гранат да е исторически важен е, че той има специално място във ведическата астрологична традиция. Хесонит е един от деветте планетни скъпоценни камъни заедно с рубин, диамант, перла, червени корали, син сапфир, котешко око, жълт сапфир и смарагд. Хесонит, известен на санскрит като gomeda, е камъкът, свързани с Раху, възходящ асцедент на Луната. Когато е лошо разположен в нечия астрологична карта, Раху се характеризира с ненаситните светски желания и чувствена наслада. Ведическите астролози смятат, че носенето на добро качество Хесонит от най-малко два карата може да донесе успех, богатство и признание в обществото. Смята се също така че, е камък за дълголетие и късмет. Най-известните находища на Хесонит са в Шри Ланка, но Хесонит също се добива в Бразилия, Индия, Канада, Мадагаскар, Танзания и САЩ.

Полезни съвети

Качествените Скъпоценни камъни са много устойчиви на различни влияния, но се изискват определени грижи, за да запазят своята красота и блясък. За да им се радвате дълго време, спазвайте следните правила:

Почистване на минерали и бижута със скъпоценни камъни:

  1. За да почистите е нужна купа с топла вода и няколко капки препарат за съдове, с четка за зъби с мек косъм внимателно почистете след това изплакнете с чиста вода и подсушете.
  2. Органични минерали, като Кехлибар, Перли, Корал..., почиствайте само с топла вода и мека памучна кърпа. В никакъв случай не ползвайте препарати за почистване на изцяло метални бижута, съдържащи амоняк или оцетна киселина.
  3. Пазете камъните по вашите бижута от удари или натиск в други предмети, тъй като макар и много твърди, може да се пукнат или да се отчупи парче от тях.
  4. Не позволявайте бижутата със скъпоценни камъни да са в контакт помежду си, поради опасност от надраскване.
  5. Винаги поставяйте перлите след козметиката, тъй като може да съдържа компоненти които затъмняват блясъка им
  6. Никога не ползвайте паста за зъби за почистване на бижута или скъпоценни камъни, абразивите които се съдържат в нея лесно ще надраскат метала и по меките камъни, като малахит, тюркоаз, кехлибар...
Все още няма коментари за този продукт.
Добавете вашето мнение
Оценка:
Име:
Коментар:

Подобни продукти

Любопитно

Амонит

Амонит е изчезнал вид главоноги. Амонитите са запазени като вкаменелости от времето на динозаврите, живели преди около 250 милиона години и са изчезнали напълно преди 65 милиона години. Името на този вид минерали, произл...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.