Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Яспис

Яспис

Ясписът е един от най-красивите скъпоценни камъни.
Ясписът е плътна скала от микроскопични кварцови зърна с примеси на железни и манганови окиси. Самото образуване на ясписите е свързано с вулканогенно -седиментните процеси, както и с метаморфизма на песъчливо-глинестите утайки, кварцити и други. Разнообразието от цветове и шарки е поразително - ивичести, петнисти, на точки, фигури, смесени. Но никъде по света не може да се намерят два еднакви ясписа, твърдят геолози. Някои кристали са с толкова сложен рисунък, че удивляват с изобретателността на природата.
Находища от яспис се срещат в голямброй страни по света - Франция, Индия, Венецуела, Германия, Египет, САЩ, Австралия, Бразилия, Канада, Казахстан, Мадагаскар, Русия. В България ги има много в Родопите и Средногорието.
 
Още в палеолита кристали от яспис са били използвани за сечива и оръжия. По-късно първобитните хора са се научили да изработват от него украшения и амулети.

Изключително популярен е бил в Древна Гърция, където го използвали като талисман против уроки. Хипократ препоръчвал през 400 г. пр. Хр. стрит яспис за лечение на епилепсия и треска. В Древен Египет също ценели скъпоценния камък и изрязвали от него фигури на богове. Прочутият печат на Клеопатра е изработен от ябълковозелен яспис.

С популяризирането на християнството хората започнали да вярват, че ако се освети в църква, ясписът придобива вълшебни лечебни свойства, защитава човек от тъмните сили и му помага да запази чистотата на духа си. Ясписът е един от дванадесетте камъка, украсявали дрехите на първосвещениците. Първите християни посветили ясписа на св. апостол Петър, който държи ключовете от рая.
През Средновековието бил признак на разкош. Поднасяли го на царе като сватбен подарък или военен трофей. Алхимиците правели от него съдове за опитите си или за съхранение на магически съставки.

Легенди и Поверия за Яспис

На ясписа са приписвани много целебни свойства. Китайските лечители го смятали за едно от най-важните фармакологични средства за прочистване на вътрешните органи. Византийският император Мануил подарил на монасите от Атон ясписова чаша, която не само цери от различни заболявания, но и противодействала на отрови.


Ясписът укрепва стомаха и помага при гинекологични проблеми. Шаманите го използвали за защита. Носи радост, мир и позитивност. Според мистиците талисман от яспис в студен цвят дава сила за предсказания и разкрива скрити неща, а тъмните оттенъци защитават от "зли очи".
Носи се като универсален амулет за защита, здраве и късмет. Червеният яспис е камък на Любовта. Той я пази и стимулира. Пъстрия яспис е свързан с духовното възпитание на децата. Синия дава дарба за предвиждане.
Препоръчва се при умора, стрес, магнитни бури. Помага при проблеми с храносмилателния тракт, включително и при жлъчни и чернодробни заболявания. Червеният яспис е подходящ при сърдечно-съдови заболявания. За общо усилване на организма и при кръвотечение от носа. Жълтият и оранжевият яспис подобряват зрението и помагат при гинекологични проблеми. Зеления лекува анемия, проблеми с далака, бъбреците и черния дроб. Стабилизира артериалното налягане, успокоява, намалява главоболието.

Помага запремахване на отрицателната енергия, чисти жилището от външни влияния. Камъкът работи бавно и е много добър за срамежливи или плахи хора, които се нуждаят от промяна. Леопардовият яспис дава това, от което се нуждаете. Червеният яспис дава силна защита, която предпазва от опасности през нощта. Връща негативната енергия обратно към източника й. През византийския период е известен като "кръвта на Спасителя" и е използван за свещени гравюри. Неутрализира лъченията. Помага за отслабване. Идеален камък за медитация. Зеленият яспис е хипнотизиращ, често се използва за сватбени и годежни бижута. Носи късмет при покупки и продажби. Ясписът е свързан с имената Алексей, Валентин, Михаил, Николай, Павел, Роман, Марина, Татяна.

Любопитно

Кварц Кварц

Кварц

Кварцът е скалообразуващ минерал с химична формула SiO2. Има силно изразени пиезоелектрически свойства.Твърдост 7 по скалата на Моос.Срещат се воднобистър - планински кристал, бял - млечен кварц, виолетов - аметист, чере...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.