Амазонит

Амазонит

Най-разпространените минерали на Земята са фелдшпатите, които съставляват около 60% от земната кора. С оглед на повсеместното разпространение на фелдшпата е някак учудващо, че има толкова малко скъпоценни камъни фелдшпат. За сравнение, друг много разпространен минерал, кварцът, има поне дузина известни разновидности на скъпоценни камъни, сред които аметист, цитрин, тигрово око, халцедон и ахат.

Съществуват две основни подгрупи фелдшпат, от които се получава материал с ювелирни свойства: калиев фелдшпат и плагиоклаз, група, която обхваща от калций до натриев фелдшпат. Сред скъпоценните камъни фелдшпат спадат лунен камък, ортоклаз, амазонит, андезин, лабрадорит и слънчев камък.

Амазонитът, лунният камък и ортоклазът са калиеви фелдшпати. Те имат твърдост от 6 до 6,5 по скалата на Мос и стъклен блясък. Лунният камък е много добре познат скъпоценен камък, за разлика от ортоклаза и амазонита.

Амазонитът е скъпоценен камък, разновидност на зеления микроклин. Кръстен е на река Амазонка, макар там да няма открити залежи от него. Казват, че в района на река Амазонка били открити зелени камъни, но според минералозите в този район няма зелен фелдшпат, макар че съществуват залежи на други места в Бразилия.

Яркият зелен или синьозелен цвят на амазонита може да бъде много красив, когато се полира. Тъй като амазонитът е матов камък, обикновено се оформя като кабошон. Това е материал със средна твърдост, достигаща 6 до 6,5 по скалата на Мос, поради което не е съвсем подходящ за пръстени, но от него се получават много атрактивни обеци и висулки.

Години наред източникът на цвета на амазонита е бил загадка. Мнозина са предполагали, че цветът се дължи на следи от мед, тъй като медните съединения често са със син или зелен цвят. Съвременните проучвания показват, че синьозеленият цвят се дължи на малки количества олово и вода във фелдшпата.

Амазонитът се среща на сравнително малко места по света. Някога се е срещал почти единствено в Русия, в Илменските планини. Неотдавна бяха открити залежи в САЩ (Колорадо), Бразилия и Мадагаскар.

Твърди се, че амазонитът успокоява емоциите и нервите, като повишава креативността и умението да се изразяваш. Може би най-силното качество на неговата метафизична сила е, че амазонитът прави по-щастлив брачния живот.

 

 

Продукти от магазина

Любопитно

Хесонит

Хесонит принадлежи към групата на Гросулар гранатите, която също включва редките Цаворит гранат. Докато повечето Гросулар гранати са зелени, Хесонит обикновено има оранжево-кафяв цвят. Гросулар гранатите са калциеви алу...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.