Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Друзи

Друзи Друзи от скъпоценни камъни

В минералогията съществуват геометрични термини, които описват различните кристални системи, като например кубичен, четириъгълен, моноклиничен и триклиничен. Но съществува и друг набор от термини, които минералозите използват, за да опишат типичния вид или начин на растеж на кристалите. Те включват различни термини за форма и размер, като например заострен, гроздовиден (кълбовиден), стълбовиден и клиновиден (с форма на клин).
Много от тях са технически термини от минералогията, но един е придобил важност в света на скъпоценните камъни и бижутата. Терминът друзи, който назовава сраствания или групи от миниатюрни кристали, е познат на много дизайнери на бижута и клиенти. Друзите, включени в бижутата придават уникален вид на искряща захар или сняг.

Макар че терминът се изписва различно, той означава едно и също нещо – миниатюрни кристали, образувани в или на повърхността на други минерали. Най-разпространените друзи са тези на кварца (ахат или халцедон), но и много други видове могат да съществуват в тази форма. Други видове друзи включват гранат уваровит, дъгоцветен пирит, дъгоцветен хематит, хризокола, кацит, доломит, сфалерит, демантоид гранат, меланит гранат, азурит, диоптаз, тюркоаз и ванадинит.

\"КомплектВ скъпоценните камъни друзи качеството се определя от не само по цвета, теглото и чистотата, но и по размера и равномерността на кристалното покритие. Равномерността, с която е покрита матрицата е важен елемент за стойността. Хубавите друзи са сравнително редки, особено в некварцови видове.
Друзите могат да бъдат доста деликатни в сравнение с типичните фасетирани скъпоценни камъни или кабошони. Здравината на всяка друза зависи от естеството на самите кристали и матрицата, в която са закрепени. Например кварцовите друзи са сравнително издръжливи, докато друзите от калцит са доста чупливи. Всяка друза вероятно е по-чуплива от един кристал от същата разновидност на скъпоценен камък, тъй като освен обичайното притеснение от издраскване или счупване, винаги има риск от отделяне на миниатюрните кристали от матрицата.

Любопитно

Планински кристал Планински кристал

Планински кристал

Планинският кристал е една от най-разпространената форма на кварца. Безцветните, прозрачни като вода кристали на кварца се наричат планински кристал. Често се срещат и с включения - облачета, иглички, власинки или изключ...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.