Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Звездни Камъни

Звездни Камъни

В света на скъпоценните камъни има специална група, позната като феноменални скъпоценни камъни. Тези камъни проявяват специални оптични явления, включително астеризъм (звезден ефект), преливане на цветове (ефект на котешкото око), адуларисценция (блещукаща светлина) и иридесценция (ефектът на дъгата).

Тъй като тези феноменални скъпоценни камъни са сравнително редки, те привличат вниманието на колекционерите. В някои случаи всички или повечето скъпоценни камъни, принадлежащи към определена разновидност, проявяват явлението, както например повечето лунни камъни проявяват адуларисценция. Но в други случаи оптичният ефект се среща само понякога при определен вид скъпоценен камък и именно тези редки случаи представляват особен интерес за колекционерите.

\"СапфирАстеризмът или звездният ефект е пример за оптично явление, което се
Звезден сапфир среща много рядко при малък брой скъпоценни камъни, изрязвани като кабошони. Най-прочутите примери са звезден сапфир и звезден рубин. Но астеризъм може да се прояви и от лунен камък, кварц, шпинел, цитрин, диопсид, смарагд, гранат и хризоберил.

Причината, поради която астеризмът се среща толкова рядко е, че за него е нужно скъпоценният камък да съдържа включвания от рутилови иглички, които да бъдат подредени по такъв начин, че да отразяват светлината във фигура с много лъчи, образуващи звезда. Обичайното практическо правило при скъпоценните камъни е: колкото по-малко включвания, толкова по-добре. Но в този случай стойността се повишава чрез подходящия вид включвания.

Стойността на един звезден скъпоценен камък зависи от чистотата и яснотата на звездата. По принцип звездата трябва да се оценява посредством един източник, като например фенерче-химикалка; обикновено е много трудно да се види звезда при разпръсната светлина. Местенето на светлината напред-назад би трябвало да накара звездата да се движи по повърхността на камъка. Лъчите на звездата трябва да бъдат равномерно разпределени и сравнително прави. Най-разпространените звезди са с 4 и 6 лъча, макар че се срещат и такива с 12 лъча.

\"РубинЦветът също е много важен при звездните скъпоценни камъни. В идеалния случай цветът трябва да съвпада с този на незвездната разновидност на камъка, но наличието на рутил отслабва цвета. Така че в най-добрия случай има достатъчно рутил, за да се образува ясна звезда, като се минимизира ефекта върху цвета.

Бирма и Шри Ланка са най-важните източници на звезден рубин и звезден сапфир, макар че Тайланд се слави с черните и златисти звездни сапфири, които се срещат само в провинция Чантабури. Някои звездни сапфири се произвеждат чрез третиране с дифузия, като сапфирът се нагрява със слой титанов диоксид, който се разсейва в корунда и образува рутилови иглички.

За пръв път синтетични звездни сапфири са били произведени в края на 40-те години на 20 в. от „Линд”, подразделение на „Юнион карбайд”. В момента те се произвеждат в Япония от „Наказуми Ърт Кристълс”. Синтетичните скъпоценни камъни имат перфектен цвят, а звездата им е толкова ярка и правилна, че прилича на нарисувана върху камъка.


 

Любопитно

Бисмут Бисмут

Бисмут

Бисмут е кристален, чуплив метал, който е сребристо-бял, с преливащи се цветове . Номера му е 83 от Периодичната таблица. Бисмут е често лабораторно създаден. Бисмут може да бъде прекрасен камък, за да се използва за...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.