Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Галенит

Галенит

Галенитът е естествен минерал, форма на оловния сулфид - PbS. Това е най-често използваната руда за добив на олово. Галенитът е широко разпространен и може да бъде открит в големи количества. Кристализира в кубични или октаедрични форми. Често се среща в находища, в асоциация с други минерали като сфалерит, калцит, флуорит и реалагар. Името си носи от латинската дума galena, означаваща оловна руда или шлака от разтопено олово [1].Твърдост:2,5–2,75
Залежите от галенит, често съдържат сравнително големи количества сребро под формата на сребърно-сулфидни минерали или като твърди разтвори в структурата на самия галенит. Тези сребърни примеси, представляват важен източник на руда за добив на сребро в миньорното дело. Освен това в находищата на галенит могат да бъдат открити и примеси на цинк, кадмий, антимон, арсен и бисмут. В зоната на изветрянето и окислението, галенита се превръща в минералите англезит (оловен сулфат) или церузит (оловен карбонат).

Залежи на галенит са открити в Австрия, Австралия, Англия, Белгия, България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Мексико, Румъния, Уелс, Франция, Шотландия и Съединените американски щати.

В България, находища на галенит има в мините около Мадан, Маджарово, Лъки, Давидково, Осогово и други.

Най-големият документиран единичен кристал от галенит е с размери 25 cm x 25 cm x 25 cm, открит на остров Ман.

Галенит осигурява заземяване и подобрява центриране на енергиите ни. Това е камък на хармония, стимулиране на взаимодействие на всички нива, и съдейства за намаляването на самоограничаващи идеи. Популяризира холистични, хомеопатични и билкови проучвания. Галенит се използва, за да се отворят пътища между физически и етерни тела, за да се даде възможност за привеждане в съответствие на енергия и стимулирането на нервната система.

Името "галенит " идва от гръцката дума „galene”, която означава "оловна руда ". Галенитът е оловен сулфид. Оцветяването му е оловно- сиво. Кристалите са непрозрачни, а блясъка е метален.

Основните находища на галенит са в Русия, Полша, САЩ, Мексико, Чили, Канада, Австралия.
Доказани терапевтични свойства на галенита няма. Смята се, че неговото въздействие върху човешкия организъм е като на тонизиращите напитки- той го ободрява и прави активен и весел.

Галенитът укрепва силата на духа на своя собственик, помага за постигане на целите му, за справяне с предизвикателствата на живота, с достойнство да поема своя дял от бедите и несретите.

Смята се, че галенита не търпи никакви лоши навици и се опитва да внуши на собственика си отвращение към тях. Ето защо, с него може много лесно да се отървете от тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол , пристрастяването към сладкото, да излекувате лакомията.

Камъкът просто привлича славата, известността, огромния успех към своя собственик, но, стриктно контролира неговите мисли и не му позволява да заболее от „звездна болест”.

Галенитът помага на хората с хуманитарни професии, но особено обича артистите.

Галенит  може да помогне в процеса на детоксикация. Галенит може да се използва и за намаляване на възпалението, подобряване на кръвообращението и облекчаване на болки в ставите.

Любопитно

Аквамарин Аквамарин

Аквамарин

Името на аквамарина произлиза от латински ”aqva marina” - морска вода. Този минерал е прозрачен или полупрозрачен, със син, зелено-син цвят. Той е една от разновидностите на берила. Колкото е по наситен...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.