Аметист

Аметист
Аметистът е вид виолетов кварц (силициев диоксид). Има твърдост 7 по скалата на Мос. Той е полупрозрачен или прозрачен и се оцветява от съдържанието на желязо от трета валентност. Най-големите находища на аметист са в Бразилия, Уругвай, Мексико, Мароко, Западна Австралия и др.

Залежи от аметист

Аметистът е най-ценната форма на кварца, един от най-разпространените минерали в света. Аметистът се среща на много места по света, но неговите характеристики и качество варират по интересен начин в зависимост от местоположението. Например аметистът от Южна Америка често се среща в големи размери, докато африканският аметист обикновено е доста малък. Но африканският аметист може да бъде с много наситен цвят, което го прави популярен сред колекционерите.

\"Фасетиран

Голяма част от световните запаси от аметист идват от Южна Америка, по-специално Бразилия и Уругвай. Най-значимите източници на аметист в Бразилия са в Минас Жерайс, Рио Гранде до Сул, Мараба и Бахия. Бразилският аметист най-често се среща в каверни или малки кухини в скали, покрити с кристали. Сред скалите, съдържащи кристали аметист в Бразилия се намират големи залежи, образувани от вулканична материя. Цветът на кристалите, които се образуват в тези зони варира от блед до умерено лилав, но рядко достига дълбок и тъмен пурпурен цвят с голяма наситеност. Цветът на кристалите в тези каверни е силно концентриран по видимите краища на всеки кристал.
По своята наситеност аметистът от Уругвай варира от средно наситено до силно наситено пурпурно. Както в Бразилия, кристалите аметист в Уругвай се срещат във вулканични каверни. Каверните в Уругвай са скали-приемници, които са сиви или кафеникави отвън, а по-големите каверни съдържат сталактити и други образувания, върху които се формира аметистът. Целият кристал на всеки аметист съдържа типичната окраска за този регион.
Важни залежи от аметист се срещат и в Северна Америка. Тъндър Бей, Онтарио, е един от главните канадски региони с аметистови мини. Кристалните друзи, или групата малки кристали върху скалната повърхност, са разположени в архаични метаморфни скали. Уникалният за канадските мини цвят представлява червеникаво включване малко под повърхността на всеки кристал.

\"Аметист

В САЩ има голямо разнообразие от залежи от аметист от Мейн, Пенсилвания и Северна Каролина до Монтана и Колорадо. Цветът на американския аметист обикновено е с умерена до голяма наситеност и е възможно да включва тъмносиви или прозрачни разновидности на кристала. Аметистът от Мейн и Южна и Северна Каролина обикновено е тъмен, като този от Северна Каролина има синкав оттенък, характерен за този регион. Известно е, че в Колорадо има групи аметист, образували се в кухини на пясъчник.
Два основни източника на аметист в Мексико са мините, разположени във Вера Круз и Гереро. Амитестът от Вера Круз най-често е с по-светли оттенъци и обикновено е прозрачен. Кристалите имат характерен триъгълен завършек от двете страни. Аметистът от Гереро обикновено е с дълбок и силно наситен тъмно пурпурен цвят. Кристалът има един видим край, чиято вътрешност е с наситен цвят, а отвън е прозрачен.

\"Аметист
Сред африканските държави, в които има залежи от аметист, спадат Замбия и Намибия. Друзите аметист от Африка съдържат малки кристали с наситен цвят и изключителна прозрачност. Тъй като се срещат в природата, нерафинираните кристали аметист са неразличими отвън и обикновено се полират и издълбават.
Две от най-важните находища на аметист в Европа се намират в Италия и Германия. Италианските залежи съдържат кристали аметист с равномерно разпределен цвят. Кристалите със светъл оттенък и призматичен характер често са с големи размери им могат да се срещат в паралелни формации. Германският аметист често е със светъл цвят и се среща в съчетание с други видове кристали, като например ахат.
Залежи от аметист се срещат и в други държави по света, като Боливия, Аржентина, Мадагаскар, Индия и Шри Ланка.

Аметистът се използва се в бижутерията и е класиран в разред полускъпоценни камъни. Името на аметиста произхожда от гръцката дума аметистос — неопиянен. Известно е, че той е бил един от дванайсетте камъка които са украсявали нагръдника на юдейския първосвещеник който служил във храма на Йерусалим. В гробниците на египетските фараони са били отрити много аметисти във формата на сърце, като са смятали, че този камък дава живот, също така египтяните вярвали, че камъка е източник на свръхестествени вибрации.

Виолетовият цвят на аметиста оказва успокояващо въздействие върху нервите и успокояват своя притежател. Древните смятали, че ако пият вино от аметистова чаша, няма да се напиват. Според друга легенда, древните гърци вярвали, че аметист е кръстен на красивата нимфа Аметио, която била залюбена от бога на виното Дионис,но Аметио била влюбена в овчаря Сирикос и отхвърлила любовта на Дионисий. Обиденият бог преследвал нимфата и се опитал да я прегърне. Аметио повикала на помощ Артемида, и за да я спаси от Дионисий тя я превърнала в камък. В памет на отхвърленият Бог, аметиста е получил способността да пази собственика си пиянство.

\"\"

Аметиста е камъкът на "третото око" на мъдростта и познанието, който развива интуицията и ума. Символизира просперитет, богатство и изобилие на всички нива. На тези, които се занимават с бизнес, аметистът им помага да се обкръжат с покровители и ги пази от нещастия и финансови загуби. В семейно отношение внася мир и харминия. На творческите хора носи вдъхновение и нови идеи. Смята се и за мощен защитник от лоша съдба, а когато се постави под възглавницата помага срещу безсъние и кошмари. Будистките монаси го използват за медитация. Камъкът прави човека мил и благ и му дарява любов.

Аметиста е универсален лечител с деликатна и мощна енергия - укрепва имунната система, оказва положително въздействие при главоболие и мигрена, при умствена преумора, при склероза, при синузит.
Носен под формата на бижу влияе благотворно върху нервната система, създава чувство за сигурност и душевен покой. Известно е изключително силното му положително въздействие при различни форми на склероза, на мигрена и напрегнатост.

Продукти от магазина

Любопитно

Хематит

Гемолозите използват няколко технически термина, за да обозначат блясъка или светлината, отразена от повърхността на един скъпоценен камък. Тези термини включват „адамантин” (подобен на диамант), „стъкл...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.