Рожденни Камъни

Рожденни Камъни Рождените камъни често са идеалният подарък за любим човек, член на семейството или близък приятел. Те са ценни, лични и имат астрологическо и митично значение. Смята се, че всеки от тях притежава уникални лечебни свойства. Навярно познавате някой, който притежава рожден камък, може би и вие самите пазите такъв гардероба си или дори в момента го носите, но някога питали ли сте се откъде произлизат рождените камъни?

Първо, какво представляват рождените камъни?
Рождените камъни са скъпоценни камъни, които обикновено се намират в бижута, например пръстени, колиета или висулки. Те са скъпоценни или полускъпоценни и всеки рожден камък символизира месец, дата, ден от седмицата или зодиакален знак, като всичко зависи от това коя таблица или списък с рождени камъни ще изберете да спазвате (а те са няколко!). Най-често в западния свят рожденият камък символизира месец от Григорианския календар.
Каква е разликата между минерал и скъпоценен камък?
С изключение на няколко скъпоценни камъни като перла, кехлибар и корал, повечето рождени камъни са минерали, затова е интересно да видим кои минерали се класифицират като скъпоценни камъни и кои – не. Минералите трябва да притежават четири основни свойства; те трябва да бъдат естествени (не изработени от човек), да бъдат твърди (да не се разтопяват или изпаряват), да бъдат неорганични (а не да са живи същества, основани на въглерод) и трябва да бъдат кристални (с характерно разположение на атомите).
Това, което превръща един минерал в скъпоценен камък далеч не е свързано с геологията, а повече зависи от човешките убеждения и възприятия. В общи линии скъпоценните камъни са минерали, които се считат за ценни поради своята атрактивност или общ естетичен вид, рядкост, издръжливост, или поради определени културни схващания. Очевидно това може да варира, в зависимост от мястото и времето в историята, както и от различните държави и култури.

Западната таблица с рождени камъни
Традиционното астрологическо понятие за рождените камъни датира още от Библията и по-специално от нагръдника на Арон. Арон, когото често наричали „Арон свещеника”, бил брат на Моисей, Божи пророк и първи високо свещеник на израилтяните.
Твърди се, че церемониалният нагръдник на Арон е първоизточникът на рождените камъни; на него имало четири реда с по три скъпоценни камъка, символизиращи 12-те месеца в годината и 12-те зодиакални знаци.
„Камъните да бъдат дванадесет, според имената на синовете на Израиля, според техните имена, както се изрязва печат; да бъдат за дванадесетте племена, всеки камък според името му.”
Изход 28:17-20

Казват, че самият нагръдник е бил квадратен, с 22 см дължина и широчина, а 12-те камъка били инкрустирани върху златна основа, но подредбата и наименованията на камъните са много оспорвани и се различават в различните преводи. Отчасти това се дължи на факта, че по онова време скъпоценните камъни нямали конкретни имена; обикновено ги кръщавали на техния град или държавата, откъдето произхождат.

Най-разпространеното наименование на камъните от нагръдника е следното: на първия ред камъни отляво надясно били разположени рубин, топаз и берил; на втория ред имало тюркоаз, сапфир и смарагд; третият се състоял от хиацинт, ахат и аметист и на четвъртия ред камъни били наредени хризолит, оникс и яспис.

Ако погледнем тълкуването на нагръдника в новата американска стандартна Библия, ще открием списък, който се различава на места. Той описва разположението на скъпоценните камъни по следния начин: (Ред 1) рубин, топаз, смарагд; (Ред 2) тюркоаз, сапфир, диамант; (Ред 3) хиацинт, ахат, аметист; (Ред 4) берил, оникс, яспис.

Съвременният списък с рождени камъни е създаден от Американската национална асоциация на бижутерите и е възприет официално през 1912 г. Въпреки своята противоречивост и критиките на пуристите заради преместването и отстраняването на някои от първоначалните скъпоценни камъни, днес той най-често се възприема като окончателна таблица с астрологически рождени камъни.Други източници
В източния свят има други интерпретации и списъци с рождени камъни, които не са свързани пряко с библейския нагръдник. Това са преди всичко Митичният списък с рождени камъни, който е от тибетски произход и датира от повече от хиляда години и Аюрведичният списък с рождени камъни, който датира от 1500 г пр. Хр. в древна Индия и е свързан с аюрведичната индийска медицина.
По традиция хората носят собствения си рожден камък, който се определя от дата им на раждане, като рожденият камък носи на човек уникални психически и лечебни ползи, но именно в Полша през 15 в. носенето на рождени камъни е придобило значителна популярност.


Полският обичай да се носят рождени камъни е малко различен и вместо да носят собствения си, уникален рожден камък, хората притежавали комплект от 12 камъни. Колкото и скъпо и романтично да изглежда това, всеки комплект обхващал всеки месец от годината и хората носели всеки камък в зависимост от датата и без значение каква е рождената им дата, като винаги носели рождения камък, който притежавал най-голямата лечебна сила в конкретния ден.

Продукти от магазина

Любопитно

Смарагд

Смарагд (Изумруд, Емералд) Смарагдите по света Колумбия е най-прочутият източник на смарагди, но те се добиват на много места по света. Всъщност през последните десетилетия производството от новите залежи в Южна Ам...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.