Хризопраз

Хризопраз

Хризопразът се счита за най-редкия и ценен камък от групата на халцедоновия кварц. Това е високо отличие, като се има предвид, че към групата на халцедона спадат ахатът, халцедонът, ониксът, карнелианът, хематитът и ясписът. Но, честно казано, хризопразът е и най-малко познатата от всички разновидности на халцедона.

Терминът „халцедон” се отнася както конкретно за синьо-бяло-сивата разновидност, така и за всички видове криптокристалинен кварц като цяло. Криптокристалинният кварц се отличава с микроскопични кристалчета и восъчен или матов блясък в своето естествено състояние. Познатите макрокристалинни видове кварц като аметист и цитрин имат много по-едри кристали, които се различават с просто око, както и стъклен блясък.

Наименованието „хризопраз” произлиза от гръцката дума за „златист праз”, макар че днес то се използва погрешно, тъй като обикновено хризопразът има ябълковозелен или наситено зелен цвят. Хризопразът е оцветен от следи от никел и всъщност е един от малкото скъпоценни камъни, оцветени от никел. Повечето зелени скъпоценникамъни са оцветени от желязо (като например перидотът), хром (смарагд, хром турмалин, хром диопсид) или ванадий (тсаворит гранат).
Цветът на хризопраза може да бъде доста ярък и наподобява изящен нефрит. Гемолозите предупреждават, че цветът може да избледнее при продължително излагане на слънчева светлина или при нагряване, макар че той може да се възстанови при съхранение на влажно място.

Твърдостта на хризопраза е 6,5 до 7 по скалата на Мос, а плътността му е 2,58-2,64. Рефракционният му индекс е 1,530-1,540. Той бива прозрачен до матов.

Хризопразът се използва като декоративен камък още от древността. Любим камък на Фридрих Велики от Прусия, хризопразът може да бъде видян да украсява много сгради в Прага, в това число Църквата на Св. Венцеслас. Днес хризопразът се издълбава или оформя в кабошони или мъниста. Предпочитан е и за камеи.

Хризопразът се счита за най-редкия и ценен камък от групата на халцедоновия кварц. Това е високо отличие, като се има предвид, че към групата на халцедона спадат ахатът, халцедонът, ониксът, карнелианът, хематитът и ясписът. Но, честно казано, хризопразът е и най-малко познатата от всички разновидности на халцедона. Хризопразът отваря и активира сърдечната чакра, което дава възможност за по-силен поток на Чи през тази чакра. С изпращането на Божествените енергии в сърдечната чакра. Камъкът на благодат и състрадание, Хризопразът улеснява дълбока медитация и релаксация. Използвайте Хризопраз za да насърчиte приемането на себе си и на другите, чрез прогонване чувство на превъзходство или малоценност. Хризопраз може да се използва и като подкрепящ камък по време на голяма загуба. Хризопраз е известен с това че, носи надежда в тежки ситуаци и при бедствено положение. Хризопраз може да помогне за голямо вътрешно израстване, особено когато се използва по време на медитация. Носете Хризопраз в джоба си за да се освободите от страх и горчивина. Хризопраз може да се използва за лечение на заболявания на сърцето и да се увеличи сръчността. Хризопраз може да се използва за подпомагане на усвояването на витамин С, лечение на репродуктивни органи и увеличаване на плодовитостта.

Подобно на всички форми на халцедона, хризопразът е достатъчно издръжлив за всички видове бижута, включително пръстени. Не е известно да се третира по някакъв начин, макар че боядисаният зелен ахат понякога се използва като имитация.
Хризопразът се среща в серпентинови скали и в ерозирали материали от залежи на никелова руда. Най-прочутите исторически залежи са били в Полша, но тази мина се експлоатира от 14 в. Днешните източници се намират в Австралия, Бразилия, Индия, Мадагаскар, Танзания, Казахстан, Русия, Зимбабве, Южна Африка и САЩ (Калифорния).

Продукти от магазина

Любопитно

Содалит

Минералът содалит е кръстен така заради съдържанието на натрий. Като скъпоценен камък содалитът обикновено е наситено син, често с виолетов оттенък, като съдържа и бели жилки калцит. Содалитът е бил открит за първи пъ...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.