Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Чароит

Чароит

Чароитът е рядък и необикновен скъпоценен камък. Една от най-забележителните му характеристики е, че често го описват като „неестествено красив”. Той има толкова уникален и атрактивен преливащ виолетов цвят, че понякога неговите образци се смятат за синтетични, а не за естествени.

Всъщност чароитът е естествен минерал – сложен силикат със съдържание на фосфор, калций и натрий. В природата той винаги се среща в масивна, а не в кристална форма. Твърди се, че чароитът е бил открит през 40-те години на 20 в., но той не е бил познат в света на минералите преди да бъде описан през 1978 г. Макар че е изключително красив, когато се среже и полира, за него се твърди, че е матов и неатрактивен, когато се намери в полето – факт, който навярно е допринесъл за късното му разпознаване. Наименованието „чароит” идва от река Чара, намираща се в близост до мястото, където за първи път бил е бил открит в Якутия, Сибир в Русия.

Цветът на чароита варира от лилав до виолетов и пурпурен, но негова отличителна характеристика са необичайните му шарки. Шарките на чароита са описвани различно с термини като нишки, спирали, пера и мозайка. В това отношение той наподобява гранита или мрамора. Но ако гранитът и мраморът са скали, съставени от множество минерали, чароитът е отделен минерал. Понякога образците чароит съдържат ивици оранжев тинаксит и зелен или черен егирин.

Гемологически чароитът има много сложен химичен състав: той е хидратиран калий, натрий, калций, бариев стронций, силикатен хидроксифлуорид. Твърдостта му е 5 до 6 по скалата на Мос, почти същата като тази на тюркоаза и лапис лазули. Плътността му е 2,5 до 2,8, а рефракционният му индекс е 1,55 до 1,56; двете стойности почти наподобяват тези на кварца. Чароитът има стъклен до перлен или копринен блясък.

В наши дни чароит се среща единствено на едно място в Сибир. Въпреки своята рядкост и забележителна красота, цената му все още е скромна.

Чароит е прекрасен, това е камък на приемане и разбиране. Чароит осигурява изцеление на всички нива - физическо, емоционално и духовно. Чароит премахва/преобразува негативизъм и преодолява обсесивно/натрапчиво поведение. Чароит помага да се изправите и да се освободите от страх.

Медитирането с Чароит ще помогне да се повиши вашата вибрация. Поставянето Чароит на вашия третата чакра също може да помогне за достъп до знания по време на състоянието на сън.

Любопитно

Огнен Ахат Огнен Ахат

Огнен Ахат

Огненият Ахат е разновидност на Ахат, съдържащ лимонит и / или желязо, което му придава луминисценция, огнена "игра", от които е получил името си. Огненият Ахат е свързан с елемента на огъня и, като такива,...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.