Трилобит

Трилобит
Трилобитите са клас изчезнали членестоноги, живели в древните морета на Земята. Те се появяват в Камбрий и живеят по време на ниския Палеозой преди постепенно да измрат. Последните трилобити изчезват в масово измиране в края на Перм преди 250 милиона години. Трилобитите изчезват още преди съществуването на динозаврите, и са едни от ключовите същества през Палеозойската ера, първата ера през която са се разпространили сложни форми на живот.

Въпреки, че динозаврите са едни от най-добре познатите фосилни животни, трилобитите са едни от любимите фосили за колекционерите и хората запознати с Палеонтологията. Трилобити могат да бъдат открити в скали на всеки един от континетите.Трилобитите са много добре познат вид вкаменелости и вероятно втората по известност група изкопаеми след динозаврите. Те са една от най-разнообразните група животни в регистъра на изкопаемите, състояща се от девет разреда и над 15 000 вида. Понастоящем трилобитите са включени заедно с Хелицерови в групата Arachnomorpha.

Повечето от тях са били прости малки морски същества, които филтрирали тиня, за да се хранят. Обитавали древните морски басейни. На гръбната страна са имали твърд хитинов щит. Той се поделя на 3 части: главов отдел (цефалон), телесен отдел (торакс) и опашен отдел (пигидиум).

Продукти от магазина

Любопитно

Карнеол

Карнеолът е кафеникаво-червена до червено-оранжева разновидност на халцедона или криптокристалинния кварц. Смята се, че името му произлиза от вид череша, позната като „корнел”. Характерният червено-оранжев цв...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.