Кианит

Кианит

Малко са камъните, които се срещат в наситен син цвят. Най-прочут сред тях е сапфирът, и с основание, защото е изключително твърд и има отличен блясък. И наистина има съвсем малко алтернативи на наситения син цвят на сапфира.

Името Кианит произлиза от гръцката дума „Kyanos“, която означава „Синьо“.
Кианитът е рядка полиморфна форма, която съчетава два различни типа твърдост в един камък – уникална характеристика за скъпоценните минерали. Също като Диаманта, Кианитът има перфектен разрез в една посока, а това съчетано с различната му твърдост го прави истинско предизвикателство за шлифовчиците. Качественият фасетиран Кианит е знак за майсторство и е високо ценен.
Твърдост по скалата на Моос: от 4 до 7
Качествените кристали кианит са оцветени от бледо до наситено синьо или евентуално бяло, сиво или зелено. Разпределението на цвета в кристала може да е неравномерно – с по-тъмни сини петна към вътрешността.

Топазът е по-светло син, а дори и така нареченият син топаз „Лондон” (получен чрез радиация) е по-скоро умерено син. Шпинелът рядко се среща в кобалтово синьо, а най-синият шпинел, ако успеете да го откриете, има вторичен сивкав оттенък.
Кианитът е скъпоценен камък, който понякога се характеризира със сапфирено син цвят, но по-често е умерено син. Освен това при кианита обикновено цветът не е равномерен в кристала и може да бъде на петна или ивици.

Кианитът се намира в метаморфни гнайс и шисти или в пегматитови вени в метаморфни скални образувания. Качествени кристали могат да бъдат открити в Мианмар, Бразилия, Кения и европейските Алпите, наносни отложения се срещат в Индия, Австралия и Кения, както и в част от САЩ.
Наскорошните находки на висококачествен кианит в Непал обаче променят представите за този скъпоценен камък. Докато кианитът от Камбоджа и Бирма рядко постига сапфирено синия цвят, този от Непал понякога изненадващо се доближава до кадифеното синьо на най-добрите сапфири от Кашмир и Цейлон.
Миньорите в Непал открили висококачествен кианит през 1995 г. Познати са кианити от областите Долакха, Расува, Дадхин и Джаджаркот. Според непалското министерство на рудодобива, в момента се експлоатират четири дребномащабни мини в Даха и Сунери в Джаджаркот и Бара в областите Аахам. Производството е много ограничено и вероятно ще остане такова.

Кианитът е алуминиев силикат, чийто химичен състав съвпада с този на андалусита и силиманита. Но кианитът има различна кристална структура (триклинична), а оттам и различни физически свойства. Едно от необичайните свойства на кианита е, че той има променлива твърдост – сравнително мек е, когато се среже успоредно на дългата ос на кристала, с твърдост едва 4 до 4,5 по скалата на Мос. Но когато се среже перпендикулярно на дългата ос, твърдостта му е около 6,5. Кианитът има стъклен до перлен блясък.
По принцип кианитът не се среща в големи размери и 2-каратов камък се счита за много добър размер. Но понякога са откривани висококачествени непалски кианити с хубав цвят и големина 10 карата.

Кианитът е скъпоценен камък, който не натрупва отрицателни енергии и затова може никога да не бъде почистван. Тъй като енергията на кианита е почти неограничена, той се смята за един от най-добрите скъпоценни камъни за вграждане.
Кианитът носи спокойствие и релаксация, подобрява комуникацията и психическото внимание, подобрява и подкрепя посредническите усилия.
Идеален камък за носене на врата, тъй като кианита има благоприятен ефект върху гърлото. Той ще стимулира способността да говорите по-лесно и да се изразявате по-ясно, а дори би помогнал и в изучаването на нов език. Всеки, от когото се изисква да говори продължително може да се възползва от свойствата на кианита като го носи около врата си.
Кианитът се използва за лечение на смущения в слуха, очни заболявания, както и при проблеми с обонянието.
Този камък се използва и като инструмент за осъществяване на посредничество и релаксация. Той е полеезен при отваряне на чакрата на Третото око, повишава креативността, разширява възприятията и увеличава разбирането към другите.
За Кианитът се твърди, че насърчава спокойствието и че има положителен ефект върху сънищата, визуализацията и ясновидството.

Продукти от магазина

Любопитно

Калцит

Редица скъпоценни камъни се квалифицират като колекционерски, защото са твърде меки, чупливи или твърде редки за пазара на бижута. Калцитът е подходящ пример в това отношение, но не заради неговата рядкост. Калцитът е...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.