Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Малахит

Малахит

Малахитът  е мек и крехък минерал,  чувствителен е към топлина и киселини. Към тези красиви камъни трябва да се отнасяме доста внимателно.

Находища на качествен малахит има в Замбия, Русия, Конго, Намибия и др.

Малахита е един от най-популярните и красиви декоративни камъни. Неговите богати и разнообразни окраски в нюанси на зеленото го нареждат сред най-красивите бижутирийни камъни. От малахит за нуждите на бижутерията се изработват предимно кабушони в най-различни форми.

Смята се, че думата малахит произлиза от гръцки от malakos – мек, и mallow вид зелена подправка.

В древността хората са ценяли този камък заради драматичните му и контрастни зелени цветове и е ползван освен за изработката на бижута и орнаменти, също така и в козметиката като сенки за очи.

Има сведения, че малахита е добиван и ползван в древен Египет още през 4000 пр. н. е. Древните египтяни добивали малахит от Синайския полуостров и го използвали най-често за амулети и статуи. В египетската Книга на мъртвите се казва, че Богинята на небето „пуска звезди на земята под формата на зелени камъни.“

Малахита дължи невероятния си зелен цвят на медта, като част от химическата му формула, а уникалните си концентрични или въртеливи форми на начина по който се формира.

Малахита се образува чрез утаяване на разтвори, и много по-рядко чрез кристализиране на стопена скала или кондензиране на изпарения.

Технически малахита се обозначава като „вторичен” минерал, което означава, че се образува като химическа реакция между вече формирани минерали. Когато вода съдържаща въглероден диоксид или разтворени въглеродни минерали взаимодейства с медносъдържащи скали или разтвори на медносъдържащи минерали може да се образува малахит. Най-често се образува в масивни формации като микрокристалинен агрегат и се отлага като корички по други скали.

Камъкът е един от основните енергиини такива, използвани от висшата класа в Египет. Диадемите на фараоните често са били облицовани с малахит, тъй като се считало, че повишава вибрациите на владетеля и така го отворя за мъдростта при вземане на решение.

Друг уникален начин за използването на този камък е като грим за лице. Камъкът се смилал на фин прах и египетските жени го използвали като очен грим, за да изписват своите клепачи и мигли.

Малахит често е наричан и Паунов камък, тъй като той се счита за свещен за богинята Юнона, чиято пък свещена птица е паунът. Може би и поради това, че формите и шарките на камъка понякога наподобяват характерното око от пауновите пера.

Налице е и едно древна руска легенда, която разказва, че всеки, който пие от чаша, изработена от малахит ще има силите да разбира езика на животните.

Най-голямото количество от малахит идва от Демократична Република Конго (Заир), Намибия, Русия.

Заради мекотата си малахита много лесно се обработва и може да придобие различни интересни форми, но за разлика от повечето други меки минерали, малахита се полира много добре. С подобни свойства не е чудно че има много декоративни употреби.

Може би най-големите ценители на малахит са били руските кралски особи от 19 век, за които били изработени комплекти от прибори за хранене, огромни скулптури, вази и дори цели секции от стаи покрити с панели от малахит.

Във всяка колекция на скъпоценни минерали е задължително да присъства малахит в някоя от по-редките си кристализации, като сталактити или особенно ценените копринени малахити с техните тънки като игли кристали образуващи изключително красива копринена повърхност в нюанси на зеленото.

Заедно с малахита в така наречените вторични депозити понякога могат да се открият и други медносъдържащи минерали, които понякога за щастие на колекционерите, се комбинират в общи образци. Заедно малахита, синьо-зелен хризокола, тъмно син азурит или керемидено червен куприт, образуват образци с изключителна красота.

Цени на Малахит

Малахита е изключително богат в неговите форми и дори и най-добрите образци са трудно оценими. Разбира се образци на с необикновенни кристализации и хубава контрастна шарка са най-високо ценени. Скали съдържащи малахит и друг цветен минерал в необикновенни комбинации обикновенно са по-високо ценени от такива само с малахит. Цената на фигурки на животинки или други обекти много зависи както от контрастността и шарките на малахита, така и от майсторството и качеството на изработка.

Легенди и лечителни свойства за Малахит

Малахита е камък на трансформациите. Независимо дали трансформацията се изразява под формата на любов и благополучие нечия защита или духовна еволюция, тя носи положителна трансформация отново и отново. Малахита помага всякакъв вид трансформации да преминат нежно и умерено за сърцето, подпомагайки лесното преминаване от едно състояние в друго.

Малахита е камък на просперитета и щастието, както и на изобилието. Подпомага за продуктивността в работата или кариерата. Което от своя страна може да повдигне самочувствието и самооценката на носещия го.

Малахита е също така много предпазващ камък, особенно за обща защита от злини, нещастие, помага за защита по време на бременност и при раждане. Също така предпазва по време на полети и пътувания.

Като камък на трансформацията, малахита много помага при спиритуалната еволюция. Медитацията с малахит могат да помогнат за по-бързото себепознание. Освобождава енергиините блокажи образувани най-често от собственото ни съзнание

Като част от духовното извисяване малахита може да помогне при трансформацията от живот към смърт, помагайки да се извърши този преход без страх.

Ментално - малахита е от чудесна помощ за по-добра концентрация и интелект, и като такъв е незаменим при големи умствени натоварвания. Помага да се концентрирате при извършване на множество задачи едновременно.
Ползвайки този камък може да ви помогне да се справите по-лесно със саморазрушителните емоции при любовни раздели, както и да ви помогне да намерите истинската любов, малахита помага да се балансира истинската любов.

Малахита се ползва в народната медицина и кристалолечението при астма, артрит, бременност, проблеми с имунната система, епилепсия, главоболие, световъртежи и др.

Малахита може да изчисти и активира всички чакри и да ги балансира. Малахита е камък с който се съединява енергията на сърцето с бозовите чакри. Първостепенната му енергия се асоциира със сърдечната чакра.

Любопитно

Амонит Амонит

Амонит

Амонит е изчезнал вид главоноги. Амонитите са запазени като вкаменелости от времето на динозаврите, живели преди около 250 милиона години и са изчезнали напълно преди 65 милиона години. Името на този вид минерали, произл...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.