Шунгит

Шунгит

Любопитно за минерала Шунгит

Името си камъка носи в чест на местността Шунга в Карелия. Зажогинското находище на шунгитови руди се намира в Медвежегорски район на Република Карелия на територията на Заонежкия полуостров на 5 км. от мореплавателния залив на Онежкото езеро. Шунгитовите залежи заемат площта около северната част на онежкото езеро и под езерото.

Според изчисленията на учените възрастта на шунгита е почти 2 милиарда години. Външно той прилича на каменните въглища, но лежи в най-древните пластове на земната кора.

Минералът шунгит се състои от 93-98% въглерод. 3-4% са съединения на водород, кислород, азот, сяра и вода. В много малки количества може да има примеси на ванадий, молибден, никел, волфрам и селен.

Шунгит е уникален в света на натурални минерали, съдържащ фулерени (фулерини са открити през 1985 г.) - специален вид на молекулярната форма на въглерода . За важността на откриването на фулерени говори, че на 9 октомври 1996 г. Шведската кралска академия на науките реши да присъди Нобеловата награда за химия на професор Робърт Ф. Керл, младши, професор Сър Харолд Крото и професор Ричърд Смоли за откриването на фулерени.

Шунгитът притежава способност да абсорбира вещества от околната среда, високо ниво на адхезия (способност да се свързва с всякакви вещества), антибактериални и радиоекраниращи свойства.

Съединеията на въглерода ние срещаме навсякъде: в земната кора (въглища, нефт, природен газ и т.н.), в атмосферата, в цветята, дърветата, във всяко живо същество (енергията, необходима на организма се образува в клетките благодарение на окисляването на кислорода). До неотдавна на науката бяха извести три кристални модификации на въглерода: диамант, графит и карбин. (последният е получен изкуствено). Диамантът е супертвърдо кристално вещество, а ГРАФИТЪТ – супермека мазна маса. Химици и физици успели да разслоят графита и да получат от него материал, който реже елмаза като стъкло. Така се появили (или по-точно открити, защото те винаги са съществували в шунгита) ФУЛЕРЕНИТЕ. Откриването на новата форма на въглерода е обявено за сензацията на двадесети век, а новите материали, получени от тази форма - за материалите на двадесет и първия век! А откъде фулерените са се появили в шунгита, засега никой не може да обясни. Това е тайна, както и произходът на самия шунгит.

Освен фулерени шунгитът съдържа практически цялата Мендеелева таблица. Но на всеки е известно, че не всички химически елементи са полезни за човека. В това се състои и изключителната особеност на този камък – когато се постави във вода, тя поема от него само това, което е полезно за живия организъм.
Шунгитът е един от уникалните лечебни камъни, които имат оздравителни свойства. Той е в основата на много козметични средства, фармацевтични и лекарствени продукти, които се използват за оздравяване на тялото.

Най-често в алтернативната медицина се използва шунгитна вода.
Шунгитът и изделията с него (пирамиди) могат да защитават от електромагнитните излъчвания на телевизори, компютри, микровълнови печки, мобилни телефони и други електромагнитни източници около нас.
От шунгит се изготвят амулети, които защитават от тъмни сили и носят спокойствие.

Шунгитова вода може да се приготви с помощта на обикновена питейна вода и шунгит, достатъчно е предварително измитите камъчета шунгит да престоят 2-3 дни във водата. Шунгитът премахва от водата механичните примеси, тежките метали, вредните органични вещества, премахва неприятните миризми и аромати, прави мътната вода прозрачна.

Продукти от магазина

Любопитно

Дендро Ахат

За Дендро АхатитеДендро ахат е бяло-сив или безцветен халцедон с дървесни или папратовидни ивици, познати като дендрити. Наименованието „ахат” се използва за този скъпоценен камък, макар че той не притежава х...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.