Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Рубин

Рубин

От всички скъпоценни камъни рубинът е този с най-много легенди, притчи и истории свързани с него. Още от древни времена рубинът е считан за щастлив камък между владетелите по цял свят.

Вярва се, че в битката при Азенкур, инкрустиран кърваво червен рубин в шлема на Крал Хенри V осигурява победата на англичаните над превъзхождащите ги числено французи. Този рубин носи името „Черният Принц“. Въпреки, че впоследствие бижуто се оказва не рубин, а червен шпинел, то е монтирано върху имперската корона на Англия.
Има много поверия, че рубините привличат благосъстояние и усилват магическите способности на притежателя си. Змийте и драконите са най-предпочитани за гравиране върху рубин.

Рубинът се смята за един от най-важните подаръци за Кришна и Буда. Хиндуистите вярват, че червения блясък на рубина идва от вътрешния пламък, който не може да бъде угасен.

Цветове на Рубина

Рубин е името дадено на червения корунд чието оцветяване се дължи преди всичко на примеси от хром. Името му произлиза от ruber или rubrum - латинската дума за "червен", смята за един от най-красивите скъпоценни къмъни. Рубини могат да се видят в различни нюанси на червеното – от розово лилавеещи до наситено тъмно червени.

Рубин химически състав
- Химическа формула Al2O3
- Твърдост – 9
- Специфично тегло – 3,9 – 4,1
- Индекс на пречупване – 1,76 – 1,77

Находища на Рубин

Рубинът от Бирма е най-популярния и търсен сред ценителите на рубин, но красиви образци могат да се намерят и на доста други места, например Шри Ланка, Мадагаскар, Индия и т.н.

Звучи невероятно, но все още се откриват нови находища на рубин. През 1992г. е открито ново находище  на рубин в северен Виетнам. Някои от кристалите открити в това ново находище наподобяват рубините в Бирма и някои учени вярват, че те са се образували от едно и също геоложко събитие.
Според тях те са се образували преди около 100 милиона години, когато огромна маса от разтопена магма се е срещнала с варовик. В резултат на този термо-метаморфизъм калцевия карбонат във варовика, кристализира като калцит, докато останалите алуминий и силикати кристализират, като рубини и сапфири.
Корунди с различно качество са намерени в Австралия, Кения, Танзания, Афганистан, Пакистан и САЩ. Някои екземпляри добити в Северна Каролина дори съперничат по цвят и чистота на Бирманските рубини.

Първите сведения за тези прекрасни камъни са от 4 век пр.н.е. и се срещат в индийските и бирманските летописи. В Римската империя рубинът бил на особена почит и се ценял повече от диамантите. Рубините са били любими на Клеопатра, Месалина и Мери Стюарт, а колекциите с рубини на кардинал Ришельо и Мария Медичи са известни из цяла Европа.
Най-известните рубини са “Северната звезда”, намиращ се в Музея по естествена история в Ню Йорк, както и “Рубинът на Едуард”, съхраняван в Британския музей по естествена история в Лондон.
Според древните поверия рубинът е камък на живота. Считало се, че защитава от чума и от дявола. За основно мистично свойство на рубина се смятала способността му да поражда влечение към великото. Астролозите го препоръчват като талисман на родените под знака на Овен.
Рубинът е до 10 пъти по-ценен от диамант със същия карат и яснота. Перфектният полупрозрачен рубин е голяма рядкост. Камъни по-големи от 5 карата със съвършена яснота са изключителна рядкост

Рубини от Бирма

Рубините от Бирма се считат за най-редките и скъпи сред корундите. Цветът на тези рубини варира от розово до цвят на „гълъбова кръв“, който цвят се счита и за най-добрия за рубин. Тези камъни са високо ценени заради изключителната си рядкост, твърдост и красота.

Всъщност цвета на гълъбова кръв, най-много се доближава до цвета на червен светофар, наситено флуоресциращо червено с висока интензивност на цвета, хипнотизиращо червено от което не можеш да отлепиш погледа си.
В Бирма освен прекрасни рубини се добиват също така нефрит и други скъпоценни камъни.
Най-известните райони за скъпоцени камъни в Бирма са около Могок в северна Бирма и Монг Хсу, на около 250км от Мандалей, в превод името на града означава „Грозд от скъпоценности“.
Официално добитите нефрит и рубини се продават на открити търгове в Бирма, но огромна част от скъпоценните камъни неофициално се продават по границите с Тайланд, Индия и Китай.

Рубин може да бъде намерен в най-различни видове обработка. Най-популярни са овалните форми, кабушони, също така кръгли, смарагдова фасетировка и дори под формата на сърце

Лечебни свойства на Рубина

В древността рубина се е използвал за пречистване кръвта от токсини и защита от чума. Според други вярванията рубина предотвратява гладуването.

Той е много полезен за стимулиране на надбъбречната жлеза, подобрява кръвообращението и борбата с вътрешните инфекции.

Мистични свойства на Рубина

Рубинът е прекрасен скъпоценен камък, който ще донесе огъня в живота ви. Ако искате да живеете интензивен живот, но имате трудности в това да запазите концентрацията си, рубина ви помогне да запазите фокуса върху важните цели и да внесете повече яснота и мъдрост в живота си. Този камък ще ви помогне да изберете най-добрия път за вас. Със своята сила рубина ще разпали страстите ви и ще ви помогне да останете мотивирани.
Рубинът е страхотен щит срещу вредните намерения. Ако се намирате в някакъв правен спор или личен конфликт, този камък ще ви помогне да постигнете правилния резултат. Рубинът ви предпазва от психически или физически атаки.
Една легенда разкачва, че рубина защитава градината ви от пролетни бури. Ако благословите и четирите ъгъла на градината си с рубин ще я предпазите от вятър, дъжд и градушка.
Ако сложите рубин до леглото си това ще насърчи вашите мечти, като съзнателния ви ум ще си взаимодейства с вашето подсъзнание. С негова помощ ще се изправите срещу демоните си и ще имате силата да ги победите.
Ако сънувате рубин това означава, че ви очакват печалби.

Рубин Звезда

Звездният рубин е известен още като „Звезда на чистотата“ или „Огнена Звезда“.

 

Любопитно

Сугилит Сугилит

Сугилит

Сугилитът е рядък минерал, открит сравнително скоро. Той е кръстен на японския геолог Кеничи Суги, който пръв го е идентифицирал през 1944 г. Той има характерен пурпурен цвят и обикновено е матов до полупрозрачен. Поняко...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.