Гросулар

Гросулар

Наименован така по асоциация на цвета на цариградското грозде,-лат.grossularia. Той е типичен калциев алуминосиликат-Ca3Al2(SiO4)3,примеси на Fe3+ ,Fe2+
Други наименования на минерала и негови разновидности са - хесонит, хианцит, сукцинит, гранатов нефрит, южноафрикански нефрит, пакистански изумруд. Масивния матов зелен гросулар,ХИДРОГРОСУЛАР от Южна Африка се нарича Трансвалски Нефрит или “аризонски жад”.


Основните находища на гросулар са в Шри Ланка, Танзания, Пакистан, Канада, Сибир, Бразилия, Мексико, Трансваал.
Гросулар граната е безцветен в чисто състояние, но включванията, получени при формирането му създават широк спектър от цветове. Името му е получено от пъвия намерен екземпляр, който е бил със забележително лъскав зелен цвят. Зелените гросулар гранати получават цвета си от наличиети на хром и ванадий в структурата си. Наблюдават се в две разновидности.
Литотерапевтите препоръчват носенето на гросулар като колие при заболявания на сърдечно-съдовата система. Камъкът, поставен в сребро помага при нервно изтощение, облекчава стреса, облекчава безсъние. Стискането на камък гросулар в ръката облекчава зъбобол.
Гросуларът оказва на своя собственик успокояващо, но в същото време обновяващо чувствата и мислите въздействие. Неговото действие може да се сравни с водните процедури, след които човек става спокоен и бодър едновременно. Освен това, този камък подбужда собственика си към мечтателност, склонност към съзерцание, събужда в него творческото начало, помага за развиване на различни таланти. Той носи на човека щастливи и радостни сънища, избавя го от нервното напрежение, безсънието, безпричинните страхове.


Минералът е съвършено неконфликтен, той може да се носи с всеки друг камък в един накит, както и в различни бижута. Това негово качество се предава и на човека. Собственикът на гросулар става миролюбив, разбиращ нуждите и проблемите на другите хора човек. Обаче, камъкът настоятелно пази душевното равновесие на господаря си, като му позволява само да съчувства на чуждите беди, но пречи на намерението му да помогне на непознати хора, които са изпаднали в беда. За сметка на това близките на собственика на гросулара хора стават роднини и на самия камък. Дори и собственикът да не знае как да помогне на приятел или на член от семейството, камъка започва да решава проблемите сам, за да не се нарушава спокойствието на собственика му.
Камъкът гросулар може да се носи от всички, без изключение. Той е напълно способен да се справи с всички недостатъци и да развива качествата, присъщи на всеки човек.
Талисмани и амулети
Като талисман гросуларът привлича към своя собственик симпатиите на другите хора, помага за справянето с всякакви конфликти, дава мир в семейството и пълно разбирателство между съпрузите.
Този камък е много полезен, когато изживявате моменти на големи предизвикателства. Действа успокоително и вдъхновява сътрудничеството.


Зеления гросулар гранат е бил изключително рядък до 1967 г., когато Британския златотърсач и геолог Ч.Р. Бриджис се натъква на залежи от минерала в североизточна Танзания. Типа минерал който открил, бил с изключително наситен цвят и висока прозрачност. Появил се интерес за търговия и били направени опити за износ на суровината. Танзанското правителство обаче не издало разрешителни. Вярвайки, че залежите са част от огромен геоложки масив, простирщ се и на територията на Кения, Бриджис започнал проучвания . През 1971 г. Бриджис намерил залежи и в Кения, като правителството за разлика от Танзанийското, издало разрешителни за рудодобив. До 1974 г. минералът бил известен само на специалистите.   В същата 1974 Тифани и ко. се заинтересуват от новия минерал и стартират пазарна кампания. Тя довежда минерала на световния пазар.
Камъкът на баланса, гросулар гранат държи емоциите настрани, докато в същото време чувате  гласа на разума.

В литотерапията се вярва че, гросулар гранат подобрява имунната система, помага на сърцето и дихателната система, повишава плодовитостта и може да помогне за детоксикация. Подобно на други гранати, гросулар гранат може да се използва за подобряване на костния мозък, облекчаване на артрит и ревматизъм, и асимилира витамин А.

Продукти от магазина

Любопитно

Астрологията и Камъните

Още от древността много хора вярвали в силата на скъпоценните камъни. Най-вече ведическата астрология в Индия приписва голяма сила на скъпоценните камъни и поощрява тяхното носене като талисман срещу лош късмет.Ведически...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.