Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Всичко за Рутила

Всичко за Рутила

Рутилът е минерал, който се среща често в областта на скъпоценните камъни. Той се свързва с „копринената нотка” на рубините и сапфирите, която ги прави особено ценни. На него се дължи и „астеризмът” (звездният ефект) и ефектът на котешкото око. Тези оптични явления се пораждат от микроскопичните примеси на рутил. Рутилът може да се види в примесите, характерни за рутиловия кварц, където рутиловите иглички образуват очарователни уникални шарки.
Но какво представлява рутилът? Откъде идва? Можете ли да си купите бижута, изработени изцяло от рутил?

Рутилът е минерал, който се състои основно от титаниев диоксид. Неговият рефракционен индекс е един от най-високите сред всички познати минерали, като стойността му е 2,616-2,903. За сравнение, рефракционният индекс на диаманта е 2,417-2,419.

Цветът на естествения рутил варира от златисто до кървавочервено, червеникаво-кафяво и черно, като той се определя от наличието на желязо (понякога до 10%). Неговата плътност или относително тегло е 4,20- 4,30, а твърдостта му е 6 - 6,5 по скалата на Мос.

Най-важните залежи от рутил се намират в Сиера Леоне в западна Африка и съставляват 30% от световния запас. Други залежи се срещат в Минас Жерайс, Бразилия; в Швейцарските Алпи и в Арканзас, САЩ.

Естественият рутил рядко се среща на пазара като скъпоценен камък (за разлика от рутиловите примеси в други камъни) и се класифицира като колекционерски камък. За пръв път синтетичен рутил е бил произведен през 1948 г. посредством специална разновидност на метода на Верньой, с използване на допълнително кислород. Високият рефракционен индекс дава елмазен блясък и голяма рефракция, което му придава вид на диамант. През 50-те години на ХХ век синтетичният рутил се е продавал като имитация на диамант, например под името Титания. Но тъй като рутилът не е особено твърд, в крайна сметка е бил изместен на пазара от по-издръжливи имитации на диаманта.

Рутилът има няколко важни промишлени приложения. От фино стрития рутил се произвежда ярък бял оцветител, който се използва в бои, пластмаса, хартия, храна и други приложения, в които се изисква ярък бял цвят. Титаниевият оксид също така е важна съставка в много слънцезащитни продукти. Наночастиците рутил са прозрачни на видима светлина, но са високо ефективни при поглъщането на UV светлина. Ето защо слънцезащитните продукти със съдържание на титаниев диоксид могат да предпазват от увреждания на кожата, причинени от ултравиолетови лъчи. 

Понякога се нарича "Ангелска коса", особено когато тя се намира в Кварц, Кунцит, Хематит и др.

Вярва се че, рутил облекчава бронхити, импотентност и укрепва стените на вените. Може да възстанови баланса на тялото чрез посочване към областта на болестта и помага за регенерацията на клетките.

 

 

Любопитно

Мъхов Ахат Мъхов Ахат

Мъхов Ахат

Мъхов Ахат се свързва с природата, селското стопанство, и новото начало. Мъхов Ахат също е свързан с природните духове и привеждане на Земната енергия в своето изцеление. Поставете Мъхов Ахат около растения, за да се нас...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.