Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Нефрит

Нефрит

Наименованието жадеит е употребено за първи път от френския минералог Алексис Дамур през 1863 година. Всъщност той го предлага като име за новия минерал, идентифициран от него в процеса на анализ на материал пристигнал от тогавашна Бирма. Името жадеит (jadeite - фр./англ.),  е производно от френското/английското jade - джейд, тъй като до този момент с това общо име са наричани въпросният новооткрит минерал и това, което понастоящем е известно като нефрит. Всъщност и досега в англоезичната литература често се използва общото наименование jade, като сравнително рядко се прави уточнение за кой точно минерал от двата става въпрос.
Жадеитът е представител на групата на пироксените, състояща се от общо 20 минерала, като понякога образува агрегати (твърди разтвори) с един или повече от тях.


Нефритът има сякаш стъклен блясък. Когато е полиран, камъкът изглежда като мазен. Той е изключително твърд, но позволява от него да бъдат издълбани сложни фигури.
Традиционно за най-желан се счита наситеният изумрудено-зелен цвят, често наричан "императорски", който не се среща при нефрита.
Древните китайци са почитали камъка и са се възползвали от неговите лечебни свойства в продължение на векове.
Счита се, че гривна от скъпоценния елемент може да изцели тежко болен и да му помогне да преодолее всички последици от заболяването.
Освен това нефритената гривна поглъща негативната енергия и защитава лицето, което я носи.
Камъкът освобождава от отрицателни мисли, допринася за успокоение на ума, подпомага емоционалното и физическо благосъстояние, дарява своя притежател със спокойствие и баланс, привлича добър късмет и приятелство.
Нефритът действа положително върху всички органи на тялото и допринася за премахване на токсините от него, подпомага плодовитостта и раждането.

Жадеитът заедно с нефрита е традиционен култов скъпоценен камък, който в Китай е ценен повече от златото. Жадеитът е познат и на старите цивилизации в Централна Америка, на практика доста преди да стане известен на китайците.
Жадеитът е по-рядко срещан и съответно по-скъп камък от нефрита. Също така е малко по-твърд  и се полира до по-силен блясък. Обикновено жадеитът се използва за направа на бижута и по-рядко за изработка на декоративни предмети.
Поне от средата на 18 век, т.е. най-малко 100 години преди европейците, китайците са били наясно, че жадеитът се различава от нефрита. От края на 18 век в Китай започват да постъпват по-големи количества жадеит от тогавашна Бирма (сега Мианма), като постепенно той измества нефрита като предпочитан камък за украшения.
И до ден днешен основният източник на жадеит са труднодостъпните планински райони на северна Мианма, в близост до границите с Индия и Китай. Над 90% от добива на жадеит в Мианма заминават за пазарите в континентален Китай.
Интересен факт при търговията с жадеит е това, че по време на търговете никой няма представа от качеството на камъка. Търговците наддават единствено на база информация от малко плитко "прозорче" изрязано във външния слой на валуна и разчитат основно на собствения си усет. Нормална практика е по този начин да се "залагат" стотици хиляди долари. Това се вписва доста добре в традиционния китайски характер, при който емоциите от хазарта и възможността от голяма и бърза печалба са една от основните движещи сили, като на практика почти всички търговци на жадеит са китайци. Известни са случаи на самоубийства, когато камъни закупени на изключително високи цени след разрязване са се оказали без никаква стойност. Нарастващият стандарт само на китайското население е достатъчен да поддържа индустрията на добив и обработка на жадеит.

Жадеит е вторият член на семейството на Нефритите, който е минерал с пироксен, за разлика от своя събрат - Нефрит с минерал Актинолит.
Цветовете на Жадеита са от изумрудено зелено до цвят „Зелена Ябълка“, също и лавандула, бяло, розово, червено, жълто, черно, синьо и оранжево. По-голямата част от това разнообразие на цветове се намира главно в Мианма.
 

Нефрита е камък на хармонията, помага за сплотеността, независимо дали в семейството или между бизнес колеги. Той укрепва връзките и помага да се възстановим след загуба или раздяла.
Счита се, че нефритът дарява своя собственик със смелост, мъдрост, емоционален баланс, издръжливост, хармония и здраве.
Нефритът е специален камък, който носи изцеление и стабилност на своя притежател. Той не допуска никаква негативна енергия или отрицателни мисли да повлияят върху лицето, което го носи.
Нефрита е камък на просперитета и изобилието. Нефрит е особено полезен за тийнейджъри и деца, които са срамежливи. Има поверия че, Нефрит помага да се увеличи способността за тълкуване на сънища.
Вярва се че, Нефрита помага при мъжки репродуктивни нарушения; за регенерация на клетките и костите; облекчава болката и облекчава синдрома на неспокойните крака, крампи, засилва оздравяването след операцията и помага за регулиране на високо кръвно налягане.
Нефритът притежава мощна лечебна сила. Счита се, че необикновеният камък помага на своя притежател да преодолее всяко едно заболяване, независимо колко е тежко то.
При проблеми с бъбреците, Вие може да се доверите на уникалната сила на това бижу.
Нефритът помага за филтриране и елиминиране на токсините от тялото. Камъкът е отлично средство за лечение на болни бъбреци и проблеми с надбъбречната жлеза.
Вярва се че, нефритът пречиства кръвта, премахва натрупаните вредни вещества и балансира течностите в организма.

 

Любопитно

Ангелит Ангелит

Ангелит

Както подсказва името му, Ангелитът има връзка с по-висшите реалности. Това е много успокояващ камък, доста полезен по време на преход. Ангелит е камък от група от по-високо вибрационни кристали. Други камъни в групата в...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.