Кунцит

Кунцит

Кунцитът е форма на минерала Сподумен, който пък се проявява в широка гама от цветове. Най-често срещаният цвят е жълто-сив (нарича се Трифан). Две други разновидности на този скъпоценен камък са много популярни сред колекционерите и това са люляково-розовия Кунцит (оцветен от наличието на Манган) и ярко изумрудено-зеления Хиденит (оцветен от елемeнта Хром). Кунцитът е открит от гемолоаг Г.Ф. Кунц, който пръв го описва през 1902 г.; Хиденитът е кръстен на В.Е. Хиден, който го открива в Северна Каролина през 1879 година.


Твърдост по скалата на Моос: 7


Кунцитът е литиево алуминиев силикат на пироксените с примеси от манган. Цветът му е зелен, розово люляково, бял, червен и прозрачен. Твърдостта му е 7 по скалата на Мос. Плътността му е 3,1 - 3,2 грама на куб. см. Блясъкът му е стъклен.

Находищата има в Афганистан, Бразилия, Мадагаскар и Калифорния.

Камъкът луминесцира в оранжеви тонове на ултравиолетови и рентгенови лъчи. Когато е в розово люляковия вариант може да го объркате с аметиста или топаза.

Благодарение на своите качества, минералът се счита за един от камъните за медитация. Само трябва да седнете на пода да изправите гърба и да поставите камъкът на сърдечната чакра, представете си как от камъкът излиза енергия с розов цвят и изпълва вашето тяло. Ако правите тази процедура всеки ден по 15 минути, то вие ще се почувствате много по-добре и по-спокойни. Камъкът предотвратява епилептичните пристъпи. Той е посредник между ума и сърцето. Специалистите го препоръчват за талисман на децата защото, ги пази от всякакви напасти и ги учи да бъдат честни и отговорни.


Няма препоръка за носене на камъкът от определени зодии, или че е противопоказен за някой от тях. Той е полезен за всички.

Кунцитът е символ на искреността и чистосърдечието. Смята се още за женски камък, който дарява със самочувствие, женственост, увереност и способност да отговаря на чувствата на другите хора. Той е полезен и за кожата. Освен това отлично изглежда върху бижутерски изделия с ефектен дизайн.
За Кунцитът се твърди, че помага в борбата с чувството за малоценност, задръжките и депресията, а също така има и силен успокояващ ефект върху сърцето.
Кунцитът е известен с това, че облекчава напрежението в схванатите мускули и е особено добър за работа с нервите и мускулите на раменете и врата. Той ни дарява със спокойствие, когато трябва да приемем ситуация, която е извън нашия контрол.
Това е един от най-добрите камъни за премахване на емоционални блокажи от миналото ни, особено стрес и травми от детството. Кунцитът е ефективен и при диагностицирано запушване на червата, като ви помага да разберете какво трябва да направите, така че да можете да започнете процеса на възстановяване. Тъй като не можем да се движим истински напред, докато не се изправим пред миналото си, то този камъкът ще ви помогне да разкриете, извадите на повърхността и преодолеете дълбоко погребаните стари преживявания на емоционален стрес, а и да се поучите от тях. Така чудесата, които ви предстоят по вашия път ще станат достъпни за вас.


Кунцитът много бързо се свързва с енергиите на тялото, което го прави изключително ефективен и мощен лечебен камък. Има благоприятен ефект върху широк спектър от заболявания. Той ще помогне на тези, които страдат от вътрешна криза да постигнат баланс между разум и емоции. Облекчава ишиас и други болки в ставите, когато се прилага през цялата нощ.
Кунцит пoмaгa в бopбaтa c чyвcтвoтo зa мaлoцeннocт, пoтиcĸa дeпpecиятa и имa cилeн ycпoĸoявaщ eфeĸт въpxy cъpцeтo.
Кунцит oблeĸчaвa нaпpeжeниeтo нa cтeгнaтитe мycĸyли и тoвa дeйcтвa мнoгo дoбpe нa нepвнaтa и мycĸyлнaтa cиcтeмa нa paмeнeтe и вpaтa. Cъздaвa cпoĸoйcтвиe,ĸoгaтo тpябвa дa пpиeмeтe cитyaция, ĸoятo e извън вaшия ĸoнтpoл.
Toй e мнoгo дoбъp зa пpeмaxвaнeтo нa eмoциoнaлни блoĸaжи, ocoбeнo cтpec и тpaвми oт дeтcтвoтo. Кунцит щe ви пoмoгнe дa видитe тeзи блoĸaжи и щe ви нacoчи пo пътя нa възcтaнoвявaнeтo. Зaщoтo ниe ниĸoгa нe мoжe дa ce пpeдвижим нaпpeд, aĸo нe ce изпpaвим cpeщy минaлoтo.
Aĸo cънyвaтe Кунцит oзнaчaвa, чe тpябвa дa cпpeтe дa пpeнeбpeгвaтe дaдeн пpoблeм и дa зaпoчнeтe нeгoвoтo paзpeшaвaнe.
Виолетовият Кунцит регулира дейността на щитовидната жлеза и стимулира хормоналния баланс. Розовият Кунцит предотвратява стесняване на артериите, отпуска напрегнатите мускули и облекчава ревматизъм и артрит. Редовната консумация на кунцитена вода ще осигури баланс в производството на кръвни телца и здравословно кръвообращение.


Кунцитът е също много полезен при лечението на зависимости към наркотици и алкохол, тъй като насърчава толерантността към другите. Той подобрява способността да се справяте с критиките и силно стимулира самостоятелното развитие на този, който го носи.
Трябва да се носи в пряк контакт с кожата за постигане на най-добри лечебни резултати. За облекчаване на болката трябва да бъде поставен директно върху засегнатата област. Има и случаи, в които намалява обема на злокачествени образувания в тялото и по този начин им противодейства.


Кунцитът трябва да се почиства с топла течаща вода всеки път преди употреба, а след това да бъде оставен през ноща в купа с хематити за „презареждане“.
Кунцитът, носен или държан в ръка, предизвика чувство на релаксация, като изглежда, че люляковия кунцит е най-подходящ за тази цел.
Правилното полагане на камъка над части на тялото „проядени“ от напрежение буквално разплита мускулите и освобождава напрежение, натрупано в ежедневието.
Той е и камък за центриране и заземяване, който се носи, за да ни помогне в завръщането ни „обратно на Земята“.
За Кунцита се знае, че е полезен за привличане на любов, но става дума за Любовта в по-скоро духовен план, отколкото за физическата ѝ разновидност. Много други тайни, скрити в Кунцита все още търпеливо чакат да бъдат разкрити.
Ако сънувате Кунцит – това разкрива необходимост да спрете да избягвате решаването на неприятни за вас въпроси и да започне тяхното разплитане.
Розовият Кунцит се препоръчва за 4-та, Сърдечната Чакра, а лилавия Кунцит за 6-та, Чакрата на Третото Око. Той насърчава емоционалното равновесие и може да се използва за премахване на емоционални блокажи от минали преживявания. Може да използвате Кунцит заедно с Розов Кварц, за да разкриете, преживеете наново, „разтворите“ и преодолеете дълбоко погребан в детството ви спомен за емоционален стрес.

 

Продукти от магазина

Любопитно

Трилобит

Трилобитите са клас изчезнали членестоноги, живели в древните морета на Земята. Те се появяват в Камбрий и живеят по време на ниския Палеозой преди постепенно да измрат. Последните трилобити изчезват в масово измиране в...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.