Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Аметрин

Аметрин

Аметрин от Боливия

Повечето скъпоценни камъни се срещат на много места по света. Онези от тях, които се срещат само на едно място, като например танзанитът, обикновено са много скъпи. Но това не важи за аметрина. Макар че на практика целите световни запаси от аметрин идват от една мина – мината „Анахи” в югоизточна Боливия – аметринът продължава да бъде много достъпен камък, въпреки че през последното десетилетие цените растат.


Мината „Анахи” е позната от столетия. Според историята тя се прочула за първи път през седемнадесети век, когато един испански конкистадор я получил като зестра, когато се оженил за принцеса от Айореос на име Анахи. Кристалите аметрин за пръв път навлезли в Европа чрез даровете на конкистадора за испанската кралица. Но аметринът се предлага свободно на пазара едва от 1980 г. Мина „Анахи” е и един от най-големите световни производители на висококачествен аметист.

Аметистът и цитринът са форми на кварца и често се срещат на едни и същи места. Но рядко се случва и двата цвята на кварца да се намират в един кристал. Цитринът и аметистът са оцветени със следи от желязо, но цветът на видимите зони в аметрина се дължи на различните фази на оксидация на желязото в кристала. Тези различни фази се дължат на температурните разлики в кристала по време на неговото образуване.

Естествен аметрин

Най-често аметринът има фасети с правоъгълна форма, разположени две по две в съотношение 50:50 аметист и цитрин. Понякога отгоре се добавя шахматно разположение на фасетите, за да се увеличи светлоотразяването. Аметринът може да се среже и така, че двата цвята да се смесят, като се получи комбинация от жълто и пурпурно с прасковени оттенъци по целия камък.
Класическото разделение 50:50 всъщност е много неефективно използване на грубия материал и обикновено е необходимо всички камъни да бъдат срязани като смарагди. Вече могат да се видят по-интересни срезове с разпределение на цветовете 70:30 до 90:10. Някои от интересните нови срезове имат 3 или повече цветови зони, а други имат оранжеви оттенъци, както и пурпурни и златисти.

Аметистът и цитринът са форми на кварца и често се срещат на едни и същи места. Но рядко се случва и двата цвята на кварца да се намират в един кристал. Цитринът и аметистът са оцветени със следи от желязо, но цветът на видимите зони в аметрина се дължи на различните фази на оксидация на желязото в кристала. Тези различни фази се дължат на температурните разлики в кристала по време на неговото образуване.
Аметрин е мощна комбинация от Аметист и Цитрин, свързваща физическата и духовна сфери. Аметрин е много успокояващ камък, смята, че е ценно за тези с хронични, дългосрочни заболявания. Аметистовата част на Аметрин може да помогне при опит за божествено напътствие, докато аспекта Цитрин дава възможност на това ръководство, за да бъдат асимилирани в живота на човек.

Аметрин  може да се използва за подобряване на творчество и учение, и поради това може да помогне на тези, които го използват, за да излязат с творчески решения на трудни проблеми дали свързано с работата или в личен план. Аметрин съчетава мъжки и женски енергия и помага да се донесе хармония с хората около нас.

Много хора използват Аметрин за облекчаване на стреса, и като такъв е най-подходящо да бъде разположен в райони, в които изпитвме най-голям стрес, т.е. в офис, в колата, в джоба, или където и да се окажете под стрес. Метафизически е подходящ за отваряне на третата чакра - очите.

Аметрин помага за премахване на негативност от физическото тяло, както и аурата, запълване на аурата със светлината и енергията на любовта и изцелението. Тя също така ще съдейства за премахване на блокажи от всички нива (физическо, умствено, духовно, и т.н.).

Любопитно

Перидот Перидот

Перидот

Перидотът е скъпоценната разновидност на оливина. Оливинът, който сам по себе си не е официален минерал,  състои се от два минерала: фаялит и форстерит. Фаялитът е богатият на желязо член с формула Fe2SiO4. Форстери...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.