Черен Турмалин

Черен Турмалин От черните скъпоценни камъни могат да се изработят невероятни бижута, но всъщност съществуват съвсем малко такива камъни. Най-разпространеният сред тях е ониксът, разновидност на халцедона или крипто кристалния кварц, който се боядисва, за да се постигне равномерен черен цвят. Ониксът се среща в изобилие и не е скъп, но едва ли би могъл да се нарече хубав скъпоценен камък.
   
През Викторианската епоха черният минерал гагат е бил много популярен, най-вече за траурни бижута. Гагатът е органичен минерал, състоящ се от вкаменено дърво, подобно на въглен. Той е много лек, което го прави подходящ за големи бижута. Освен това е изключително мек в сравнение с другите скъпоценни камъни, с твърдост едва 2,5 до 4,0 по скалата на Мос. Днес гагатът не е актуален, навярно заради асоциацията с траура. За това допринася и фактът, че може да гори като въглища.
Някои по-изящни скъпоценни камъни понякога се срещат в черно, като например диамант, сапфир и шпинел. Но най-достъпният висококачествен черен скъпоценен камък е турмалинът. Познат и под името „шерл”, черният турмалин е най-разпространената форма на този рядък минерал. Близо 95% от турмалина, който се среща в природата е черен, поради което черният турмалин не е скъп и се продава на много по-ниски цени от аметиста или цитрина.
Както всеки турмалин, черният турмалин е много твърд (7 до 7,5 по скалата на Мос). Той притежава стъклен, леко смолист блясък и се полира добре. Тъй като турмалинът има ниска цепителност, той е и много издръжлив скъпоценен камък.

\"ГривнаЧерният турмалин е много евтин в сравнение с турмалина с други цветове и често се среща в много по-големи размери. Рязали сме черен турмалин над 70 карата. Продава се под формата на сфери и кабошони, както и фасетиран, но фасетираните камъни се отличават с най-добър блясък за бижута.

За черния турмалин е известно, че отблъсква отрицателната енергия и пази човека, който го носи. Твърди се, че е много полезно да носите този камък, когато сте подложени на стрес. Смята се, че ако поставите черен турмалин под възглавницата си, той ще ви предпази от кошмари. Ако поставите черен турмалин на входа на жилището си, той ще ви пази от завистливи съседи. В емоционален план черният турмалин е отлично средство за прогонване на страхове, мании и неврози и носи емоционална стабилност. Колкото до физическото състояние, за черния турмалин се твърди, че укрепва имунната система и помага при сърдечни заболявания, артрит и подагра.

\"Висулка

Любопитно

Кварц

Кварцът е един от най-разпространените минерали на земята, но всъщност семейството на кварца се състои от две отделни подразделения. Представата на повечето хора за кварца е свързана с макрокристалинния кварц, който вклю...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.