Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Син Турмалин

Син Турмалин
Групата на турмалина включва няколко свързани вида и разновидности. Те притежават еднаква кристална структура, но леко различен химичен състав. Макар че турмалинът е много популярен скъпоценен камък, различните разновидности, установени в минералогията, не са много добре познати в търговията със скъпоценни камъни. Както търговците, така и потребителите са по-добре запознати с някои търговски наименования на турмалина.

Разновидностите на турмалина, определени в минералогията, включват: бергерит и шерл, турмалини със съдържание на желязо; дравит, магнезиев турмалин; елбаит, най-разпространения турмалин, съдържащ литий; лидикоатит, калциев турмалин; и циласит и увит, манганови турмалини.

По-добре познатите търговски наименования включват рубелит, с рубиненочервен цвят; индиголит, отнасящ се за всеки нюанс на синия турмалин; параиба, неонов синьо-зелен цвят със следи от мед; верделит, зелен турмалин; уотърмелон, трицветна разновидност; и хром-турмалин, интензивно зелен цвят, дължащ се на хрома.
При все че турмалинът параиба е бил обект на огромно внимание, откакто е бил открит през 1989 г., всъщност всички сини турмалини са доста редки, а висококачествените образци се търсят от колекционерите. Цветът на индиголита може да варира от светло до тъмно синьо. Той е силно плеохроичен, което ще рече, че показва различни нюанси, когато се гледа от различни посоки. Тъй като индиголитът изглежда по-тъмен, когато се гледа от с-оста на кристала, това трябва да се вземе предвид при рязане. Лошото разрязване може да доведе до загуба на прозрачността и блясъка, особено при по-тъмните образци. Индиголит турмалинът се среща предимно в по-малки размери, а камъни над 1 карат са изключителна рядкост.

Макар че все още ще срещнете наименования като рубелит и индиголит в търговията със скъпоценни камъни, те стават все по-рядко разпространени. Все по-често се използват имената на цветовете – червен турмалин, син турмалин и т.н. – вместо търговските наименования.  Дори уотърмелон турмалинът все по-често се нарича двуцветен или трицветен турмалин. Тази практика съвпада с докладите от изпитванията, издадени от прочути гемологични лаборатории, които използват търговските наименования само като вторични, ако изобщо го правят.
Индиголитът или синият турмалин се среща в Бразилия, Шри Ланка, САЩ (Мейн и Калифорния), Мадагаскар, Нигерия и Мозамбик.

Любопитно

Амонит Амонит

Амонит

Амонит е изчезнал вид главоноги. Амонитите са запазени като вкаменелости от времето на динозаврите, живели преди около 250 милиона години и са изчезнали напълно преди 65 милиона години. Името на този вид минерали, произл...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.