Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Карнеол

Карнеол

Карнеолът е кафеникаво-червена до червено-оранжева разновидност на халцедона или криптокристалинния кварц. Смята се, че името му произлиза от вид череша, позната като „корнел”. Характерният червено-оранжев цвят на карнеола се дължи на следи от желязо. Понякога карнеола с по-тъмен цвят е наричан „сард”, макар че няма ясно разграничение между карнеола и сарда.

Карнеолът е един от най-старите познати скъпоценни камъни. Той е бил широко използван в Древен Рим за изработване на печати или пръстени с печат, с които са запечатвали писма или важни документи (горещият восък не полепва върху карнеола). Карнеола е един от дванайсетте скъпоценни камъни, споменати в Библията като част от Нагръдника на Арон. Освен това той е един от рождените камъни, посочени в древните арабски, еврейски и римски писания, както и зодиакален камък на зодия Дева.

\"Висулка
Подобно на другите халцедони, карнеола има твърдост 6,5 до 7 по скалата на Мос и плътност 2,58-2,64. Неговият рефракционен индекс е 1,530-1,540. Той бива прозрачен до матов.

Днес карнеола се използва за кабошони и мъниста. Освен това той се дълбае за изработката на камеи, инталии и скулптури. Най-важните залежи от карнеол се намират в Бразилия, Уругвай, Индия и Мадагаскар.

Много от карнеолите, които днес се предлагат на пазара всъщност са ахати, които са боядисани и след това топлинно обработени. Но има начин да разпознаете естествения карнеол. По боядисания ахат се появяват линии, когато го задържите на светлина, докато върху естествения карнеол се виждат мътни жилки. Естественият карнеол се среща все по-рядко.

Тъй като карнеола има толкова дълга история, съвсем естествено с него са свързани много легенди. Някога са смятали, че носенето на карнеол носи много късмет. Една поговорка гласи, че „Човек, който носи карнеол, никога няма да попадне в срутена къща или под рухнала стена.” Карнеола е бил талисман за късмет още по времето на древните вавилонци и гърци. Много мюсюлмани вярват, че носенето на карнеол дава покой и щастие на своя притежател. Това поверие е свързано с факта, че Мохамед е носел пръстен с печат от карнеол. Император Наполеон ревниво пазел един печат от карнеол, който намерил по време на поход до Египет и често го носел като защитен талисман.

Карнеол фокусира аналитичните способности, и подпомага медитацията, като позволява по-дълбока концентрация. Карнеол е полезен при вземането на решения, държи ни фокусирани върху сегашния момент, а не към минали преживявания. Карнеола успокоява гнева. Карнеол насърчава инициативата и решителността.

Карнеолът увеличава кръвообращението, помага при мъжка импотентност, повишава апетита, облекчава проблеми на черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и далака. Може да помогне с ПМС, както и при тревожност, свързани със сексуални тревоги.

Карнеол се използва и за защита на дома от кражба, пожар и повреда при буря.

Добре е да почиствате Карнеол толкова често, колкото е необходимо.
Почистете и заредете на карнеол, като го държи под течаща вода, а след това се поставя на слънце.

Любопитно

Планински кристал Планински кристал

Планински кристал

Планинският кристал е една от най-разпространената форма на кварца. Безцветните, прозрачни като вода кристали на кварца се наричат планински кристал. Често се срещат и с включения - облачета, иглички, власинки или изключ...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.