Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Корал

Корал Скъпоценен корал

Съществува един малък, но важен клас скъпоценни камъни, които всъщност изобщо не са камъни. Вместо да са минерали с кристалинна структура, техният произход е органичен – образували са се от биологични процеси, било то животински или растителни. Класът на органичните скъпоценни камъни е малък, но обхваща няколко необичайни разновидности, които са важни за търговията със скъпоценни камъни: кехлибар, корал, гагат, слонова кост и перла.
Коралът е разклоняваща се скелетовидна структура, изградена от дребни морски животни, познати като коралови полипи. Коралът със скъпоценни качества е свързан с рифообразуващите корали, но най-ценната разновидност на корала се намира в Средиземно море, Червено море и крайбрежието на Япония. Цветовете му варират от ярко до тъмно червено и оранжево-червено, оранжево-розово, розово, бяло, синьо и черно. Необработеният корал е матов, но когато се полира придобива атрактивен стъклен блясък.

Скъпоценният корал е вид корал, който расте на скалистото морско дъно, обикновено на тъмни места в дълбините или в тъмни пещери. Скелетът на корала се състои от твърд калциев карбонат, оцветен от каротеноидни пигменти. Обикновено коралът се отличава с топли червеникаво-розови цветове, вариращи от розово-оранжево до наситено червено; думата „корал” също се използва за назоваване на тези цветове. Но коралът със скъпоценни качества се среща и в бяло, черно и синьо.

Поради своето силно и трайно оцветяване и блясък, скелетите на скъпоценните корали още от древността са събирани за декоративни цели. Бижута от корал са открити в древноегипетски и праисторически европейски погребения. Най-ценният корал се добива в Средиземно море, особено в Сардиния. Открити са залежи и в Тихия океан, Япония, Тайван и Австралия.

Тъй като коралът е органичен материал, той не е особено издръжлив. Коралът е доста твърд, но не колкото повечето скъпоценни камъни; твърдостта му е едва 3 до 4 по скалата на Мос. Коралите са чувствителни към топлина, киселини и горещи разтвори, а цветът им може да избледнее леко при носене. Белият и червен корал има специфично тегло или плътност 2,60-2,70 и рефракционен индекс 1,486-1,658. Коралът е прозрачен до матов.

Коралът се полира с дребнозърнест пясъчник и шмиргел, след което се полира фино с филцови полиращи дискове. Той се използва за мъниста за огърлици и гривни, за кабошони, декоративни предмети и скулптури. Понякога може да видите подобните на клони корали пробити и носени като бодливи огърлици.

Любопитно

Гагат Гагат

Гагат

Гaгaтът e c opгaничeн пpoизxoд и e извecтeн oщe ĸaтo чepeн ĸexлибap, въпpeĸи чe в дeйcтвитeлнocт нe e ĸexлибap, a пo cĸopo вĸaмeнeнo дъpвo. Cъщo ĸaĸтo въглищaтa тoй ce e фopмиpaл oт ocтaнĸитe нa дъpвeния мaтepиaл, ĸoйтo...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.