Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Цитрин

Цитрин

Цитринът е кварц с жълт до златист или оранжев цвят. Наименованието му идва от френската дума за лимон, „citron”, макар че цитринът е по-скоро златист, отколкото лимоненожълт. Тъй като кварцът е минерал, който се среща в изобилие, скъпоценните видове обикновено имат много хубав блясък и отлична чистота.

Цитринът дължи характерния си цвят на следи от желязо. Много цитрини с търговски качества на пазара са получени чрез топлинна обработка на аметист, който пожълтява при сравнително ниски температури (около 470⁰С) и става тъмножълт до червено-кафяв при по-високи температури (около 1000⁰С). Всички топлинно обработени цитрини имат червеникав оттенък. Залежи от естествено оцветен цитрин се срещат основно в Бразилия и Мадагаскар, както и в Бирма, САЩ и Намибия.
Заради слънчевия цвят на цитрина се счита, че това е скъпоценен камък, който излъчва позитивна енергия. Той е познат като „камъка на успеха”, защото се смята, че стимулира успеха, просперитета и изобилието, особено в бизнеса. Заради обичая да се поставя цитрин в касата на магазините той е получил прозвището „камък на търговците”.Според науката за скъпоценните камъни цитринът не само излъчва позитивна енергия, но и прогонва негативната енергия от всякакъв вид. Освен това той не поглъща негативните енергии от своето обкръжение и затова никога не се налага да бъде „прочистван” или „презареждан”. Цитринът може да се използва за прочистване на нежелани енергии от околната среда. Семейни проблеми, причинени от негативни енергии също могат да бъдат решени и изяснени с цитрин. Тъй като цитринът премахва негативната енергия, той спомага за постигане на стабилност във всички области и е подходящ за цялостна защита.
В емоционален план цитринът облекчава депресията, неувереността в себе си, гнева и неоправданите промени в настроението. Цитринът е камък, който носи щастие и радост на човека, който го носи. Освен това той намалява склонността към самоунищожение. Цитринът може да помогне за премахване на страховете и за преодоляване на емоционални травми и мъка. Той може да повиши и чувствеността и сексуалността.


Физически цитринът е полезен за храносмилането и стомаха, като премахва кошмари и други смущения на съня, щитовидната жлеза, общото здравословно състояние, сърцето, бъбреците, черния дроб, мускулите, силата, ендокринната система, кръвообращението, регенерацията на тъкани, пикочната система, имунната система, фибромиалгия. Цитринът е полезен и за премахване на токсини и преодоляване на зависимости.

Находищата на цитрин в бразилския щат Рио Гранде до Сул са значителни, а Бразилия е на първо място по добив в света. Понякога наричат цитрина „топазов кварц“, но това е неправилно. Това име се е използвало в миналото по отношение на цвета, който понякога наподобява този на топаза. Тъй като топазът е отделен минерал, името е объркващо и не трябва да се използва. Въпреки това, цитринът се смята за алтернатива на топаза като „Рожден Камък“ за м. Ноември.
Освен златистия топаз, цитринът наподобява и златистия берил. Все пак цитринът е скъпоценен камък с по-малка твърдост, среща се по-често и съответно е по-евтин от берила в подобна окраска. Един от признаците за разпознаване на цитрина спрямо златистия берил е липсата на двойно лъчепречупване, която се установява със съответно гемоложко оборудване.

Счита се, че цитринът е полезен и за изцелението на духовната същност, тъй като е мощно прочистващо средство и регенератор. Той носи добродетелите самолечение, вдъхновение и самоусъвършенстване. Тъй като е зареден със силата на слънцето, той е отлично средство за преодоляване на депресия, страхове и фобии. Помага на хора с ниско самочувствие. Самоусещането на човек става по-позитивно с цитрина, който му помага да гледа оптимистично към бъдещето и да върви напред, вместо да живее в миналото.

Любопитно

Звездни Камъни Звездни Камъни

Звездни Камъни

В света на скъпоценните камъни има специална група, позната като феноменални скъпоценни камъни. Тези камъни проявяват специални оптични явления, включително астеризъм (звезден ефект), преливане на цветове (ефект на котеш...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.