Флуорит

Флуорит

Колекционерският Камък

Флуоритът е най-популярният минерал сред колекционерите на минерали редом с кварца. Прочут с огромното си разнообразие от цветове, той често е наричан „Най-цветният минерал на света”. Но флуоритът не е просто поредният  красив камък; той има няколко невероятни характеристики, както и някои много полезни промишлени приложения.

Флуоритът е интересен за колекционерите на минерали, защото има няколко различни кристални форми, от които винаги се получават добре оформени, чисти кристали. Кубът е най-познатата форма на флуорита, следван от октаедъра, за който се счита, че се образува при по-високи температури от куба. Флуоритът има идеална октаедърна цепливост. Това ще рече, че има четири идентични посоки на цепливост и когато се разцепи по правилния начин, може да образува перфектна октаедърна или ромбовидна форма. Тези разцепени октаедри са популярни в магазините за камъни по целия свят. Но естествените (т.нар. ненацепени) октаедри се намират много по-трудно.

Много представители на флуорита проявяват флуоресцентност на ултравиолетова светлина.  Всъщност самият термин „флуоресцентност” произлиза от „флуорит”, а не обратното, тъй като флуоритът е бил един от първите изследвани флуоресцентни минерали. Видимата светлина, отделяна от флуорита най-често е синя, но се среща и червена, пурпурна, жълта, зелена и бяла. Смята се, че флуоресцентността на флуорита се дължи на примеси, като например итрий или органична материя в кристалната решетка.  В такъв случай не е изненадващо, че цветът на видимата отделяна светлина, когато даден флуорит флуоресцира, зависи от мястото, от което е взет оригиналният образец.
Произходът  на наименованието „флуорит” идва от употребата на флуорита като поток за намаляване точката на топене при обработка на стомана и алуминий. Първоначално  миньорите са го наричали флуорошпат. Флуоритът се използва и като източник на флуорин за хидрофлуорна киселина и флуоринирана вода. Елементът флуор също е получил наименованието си от флуорита, като флуорът е просто обикновен минерал.

Флуоритът се използва вместо стъкло в някои високоефективни телескопи и елементи на фотообективи. Флуоритът има много ниска дисперсия, затова дифракцията на светлината е много по-малка, отколкото при обикновеното стъкло, а при телескопите това позволява ясни образи на астрономическите обекти, при това с голяма мощност.
Флуоритът е интересен скъпоценен камък заради забележителното си разнообразие от цветове и атрактивния си стъклен блясък. Повечето образци на флуорита имат един цвят, но значителен процент от флуоритите имат множество цветове, които са подредени в ивици или зони, съответстващи на формите на кристалите на флуорита. Но той е доста мек камък, достигащ едва 4 степен по скалата на Мос, така че не е практичен за някои видове бижута, макар че е много подходящ за висулки, обици и брошки.
Пурпурното или виолетовото са класическите цветове на флуорита, които често съперничат на аметиста със своята наситеност. Синият флуорит се среща рядко и е много търсен от колекционерите. Яркото жълто също е много рядко. Но най-редките цветове на флуорита са розов, черен и безцветен. Черният флуорит се образува чрез излагане на радиация по време на оформянето на кристалите. Безцветният флуорит, макар и не особено атрактивен, е ценен от колекционерите заради своята рядкост.

Флуоритът е най-популярният минерал сред колекционерите на минерали редом с кварца. Прочут с огромното си разнообразие от цветове, той често е наричан „Най-цветният минерал на света”. Но флуоритът не е просто поредният  красив камък; той има няколко невероятни характеристики.
Флуорит е силно защитен и стабилизиращ камък, полезен за заземяване и хармонизиране на духовна енергия. Когато се работи с по-горните чакри, флуорит увеличава интуитивни способности, свързва човешкия ум с универсално съзнание, и се развива връзка с Духа. Един от популярните камъни сред енергийните лечители, Флуорит също може да изчисти аурата от мръсни енергии.

Флуорит повишава умствените способности, помагат при бърза организация и обработка на информация и може да донесе умствената яснота и стабилност в иначе хаотична ситуация. Флуорит абсорбира негативните енергии от околната среда и е ефективен при чакра прочистване. Флуорит също може да предпази потребителя от психична манипулация. Благодарение на мощната си способност да абсорбира негативните енергии, Флуорит трябва да се прочиства често.

Флуорит е известен за укрепване на костите и зъбите, както и облекчаване на болката, свързана с артрит. Флуорит се използва също така за подобряване на умствените функции чрез балансиране на химията в мозъка.

Съчетавайте го с други камъни, за да засилите техните свойства и ефекти, особено ако се работи в посока на духовната цялост и развитие, истината и мира.

Обикновено той е полупрозрачен, но се среща и в нюанси на бяло, кафяво, синьо, жълто, лилаво, червено. Може и да е абсолютно безцветен, а зеленият флуорит е безценен помощник при заземяването на излишните ни енергии.

Лилав: подпомага способността за медитиране, увеличава психичното развитие, носи душевен мир и цялостност. В духовното си развитие, човек стига до момент, в който трябва да се реши и да поеме определен ангажимент; Флуоритът ще ви помогне да решите дали наистина сте готови да поемете този важен ангажимент. На някои лилавият флуорит ще им помогне да започнат да получават ченълинг информация, което е от решаващо значение за по-нататъшното им духовно развитие. Той не е просто камък на „психиката“, тъй като излъчва енергия през цялата светлинна система на тялото ни. Физически, лилавият флуорит е полезен и влияе здравословно върху кожата, костите и мускулната система.

Зелен: зеленият Флуорит носи изцеление на всички нива. Този камък ни позволява психически да сграбчим нашите болежки и въпроси свързани със сърцето и сърдечната ни чакра, като след това започва и да ги лекува. Зеленото е цветът на растежа и лечението. Използвайте този камък като мост към личностния растеж в живота ви. Той действа много успокояващо, но същевременно ни дава и нужната смелост, за да разширим нашите идеи и нашата осъзнатост.

Син: действа успокояващо, а на физическо ниво помага при проблеми, свързани с гърлото, носа или ушите; Помага за разрешаване на ситуации и проблеми, произтичащи от кармична безизходица, облекчава изкуплението.

Жълт: този цвят флуорит ни помага да се фокусираме по добре над проблеми или задачи, подтиква ни към сътрудничество с други хора и е полезен при изграждането и сработването на дадена група.

Лавандулов цвят този флуорит е необичайна, рядка и красива форма на мексиканския лилав флуорит. Необичайното при него е това, че той не се разцепва на люспи като другите разновидности и е изключително плътен. Флуоритът изобщо е известен като камък на ума и менталното ни тяло, но итрият се различава и в това – за него се твърди, че е свързан с физическия свят. Въпреки, че това свойство може да изглежда необичайно за минерал, ориентиран към интелекта, то играе изключително важна роля. Много хора са прекалено „умствено“ ориентирани, те са мислители, философи и мечтатели, които нямат нужната дисциплина и „заземеност“, за да превърнат своите идеи в реалност. Итрият подпомага заземяването на тези „мислители“, като проявява и овеществява тези техни планове, т.е. кара нещата да се случват. Друг начин за използване енергиите на този камък е за да снижават интелектуалните концепции и теории до ниво, по-лесно разбираемо за обикновения човек. Минерали като Селенита ни дават достъп до Висшата мъдрост, Калцитът пък може да играе ролята на мост, свързващ тези две реалности – Висшата и нашата собствена, но минералът Итриев Флуорит ще пренесе тази информация надолу през физическия план до ниво, по-лесно разбираемо за нас самите.

Цвят Дъга: този Флуорит отразява три отделни цвята: лилаво, зелено и синьо. Това означава, че е способен да ви помогне да се излекувате или пречистите на три нива: духовно, емоционално и психическо. Първоначално той ще ви донесе необходимата осъзнатост и след това ще започне да ви помога в процесите, нужни за пълното ви Изцеление.

Флуоритите могат да се използват съчетани с други камъни. Флуоритът помага, за да се отвори път за силата на другия/другите камъни, за да бъдат те по-ефективни. Може да се използва и като камък за медитация – тогава той ще ни помогне като енергизира тялото и повиши силата на концентрацията ни.

Ако бъде поставен директно върху засегнатата област, флуорит постепенно премахва болката. Прякото прилагане на камъка е особено полезно за заболявания като енергийни блокажи, респираторни проблеми, гнойни рани и кожни заболявания, както и при артрит.

Лечителите го използват, за да помогне и при проблеми с язви, както и при проблеми на дихателната система, тъй като той стимулира регенерацията на клетките в тези области.

Продукти от магазина

Любопитно

Арагонит

Apaгoнит ce cpeщa в Иcпaния, Meĸcиĸo, Mapoĸo и aмepиĸaнcĸитe щaти Hю Meĸcиĸo и Apизoнa. Oтĸpит e зa пpъв път в пpoвинция Apaгoн, Иcпaния и oт тaм нocи и имeтo cи. Арагонитът е чудесен Земен лечител, и насърчава опазва...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.