Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Хематит

Хематит

Гемолозите използват няколко технически термина, за да обозначат блясъка или светлината, отразена от повърхността на един скъпоценен камък. Тези термини включват „адамантин” (подобен на диамант), „стъклен” (подобен на стъкло), „копринен”, „смолист”, „маслен” и „металически”.
Най-разпространеният блясък, характерен за прозрачните фасетирани камъни като сапфир, шпинел, берил, кварц и турмалин, е стъкленият. Най-силният или най-отразяващ блясък е познат като металически и показва отражателна повърхност, подобна на полиран метал. Скъпоценните камъни с металически блясък обикновено имат рефракционен индекс около 2,6 до над 3, значително по-висок дори и от този на диаманта (2,4).

Съвсем малко скъпоценни камъни имат металически блясък. Най-известни са хематитът и пиритът, два минерала на основата на желязо, които често се използват за декоративни цели.
Хематитът, железен оксид, е получил името си от гръцката дума за „кръв”, тъй като е червен, когато се нареже на тънко или се стрие на прах. Хематитът кристализира в ромбоедричната кристална система и има същата кристална структура като сапфира и рубина. Хематитът винаги е матов и обикновено е черно-сив. Среща се срязан на кабошони или фасетиран, а гравюрите са особено популярни. Хематитът е бил традиционен материал за изработване н пръстени с печат. Когато се полира силно, понякога той наподобява сребро.

Залежи от хематит са открити в Обединеното кралство (Къмбърланд), Бангладеш, Бразилия, Китай, Нова Зеландия, Чешката република и САЩ (Минесота). Хематит е открит и на Марс от космически кораб на НАСА. Тъй като хематитът обикновено се среща във водна среда на Земята, това е довело до предположението, че някога на Марс е имало вода.
Пиритът (познат още като железен пирит) е железен сулфид, който обикновено е месингово жълт или сиво-жълт, като е получил прозвището „златото на глупаците”. Името му произлиза от гръцката дума за „огън”, тъй като образува искри, когато бъде ударен със стомана или кремък. В миналото пиритът е бил широко използван в бижутерията, но днес се среща рядко. Ще откриете пирита в орнаменти, като страничен камък в пръстени, а понякога във висулки с дискообразна форма с характерен радиален мотив. Пиритът има доста добра твърдост (6 до 6,5 по скалата на Мос), но е много чуплив.
Залежи от пирит са открити в Перу, Боливия, Мексико, Швеция, Румъния и САЩ (Колорадо).

Любопитно

Епидот Епидот

Епидот

Епидотът е силикатен минерал, който често се разпознава по своя зелен цвят на шам фъстък. Някога наричан пистацит заради своя цвят, общоприетото му минералогично название е епидот, наречен така заради многобройните си кр...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.