Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Рожденни Камъни за Януари

Рожденни Камъни за Януари Ако сте родени през януари, имате само един избор на рожден камък – гранат. Но семейството на граната е невероятно многобразно и обхваща удивително разнообразие от цветове. Макар че червеният цвят се среща най-често, има и гранати, които се отличават с различни нюанси на зеленото, бледо до ярко жълто, огнено оранжево и изящни земни и умбра тонове. Единственият цвят на гранат, който се среща рядко, е синият, макар че наскоро в Мадагаскар бяха открити сини гранати.


Всички гранати имат отлични характеристики на скъпоценни камъни. Те имат много добра твърдост, 7-7,5 по скалата на Мос. Освен това те са много ярки камъни, чийто рефракционен индекс е почти същият като този на сапфира и рубина. А гранатът е една от малкото разновидности на скъпоценни камъни, които никога не се третират по какъвто и да е начин. Така че, когато купувате гранат, ще получите напълно естествен камък.
Всъщност на пазара има 8 разновидности на граната, които варират от евтиния пироп и алмандит до изключителния цаворит и демантоид. Всички тези разновидности на граната имат сходна кристална структура, но леко се различават по химичния си състав. Следва кратък преглед на възможностите за избор на вашия рожден камък за януари.

Гранат пироп:
Класическият евтин червен гранат, често с кафяв или оранжев оттенък. Големите камъни са много тъмни, а най-хубав цвят имат най-малките.


Гранат алмандин:
Друг наситено червен, евтин гранат, често с лек виолетов оттенък. Чистото наситено червено е най-желаният цвят.


Гранат родолит:
Много атрактивен виолетово-червен камък, с по-светъл цвят от пиропа и алмандина. По-скъп от тъмночервените гранати, но не колкото спесартита, цаворита или демантоида.


Гранат хесонит:
Кафяво-червената разновидност често е позната като канелен камък. Оцветен от следи от манган и желязо, хесонитът е един от деветте планетарни скъпоценни камъка във ведическата традиция.

Гранат спесартит:
Оранжев до червено-оранжев гранат с изключителна яркост. Най-добрите образци имат мандариново оранжев оттенък и са популярни за скъпи бижута.Гранат гросуларит:
Вид гранат, който включва хесонита и цаворита. Обикновените гросуларити са с атрактивен жълт до златисто-зелен цвят.


Гранат цаворит:
Един от най-редките гранати, цаворитът е бледо зелен до изумрудено зелен, оцветен от следи от хром и ванадий. Най-изящните образци съперничат на смарагда по цвят, но го превъзхождат по твърдост и блясък.

Гранат демантоид:
Най-редкият и най-ценен от всички гранати. Името „демантоид” означава „диамантен блясък” и гранатът демантоид е един от малкото скъпоценни камъни, чийто блясък и сияние наподобяват диаманта. Среща се в зелено до изумрудено зелено. Гранатът демантоид е много рядък и обикновено се среща само в малки размери.


Любопитно

Корал Корал

Корал

Скъпоценен коралСъществува един малък, но важен клас скъпоценни камъни, които всъщност изобщо не са камъни. Вместо да са минерали с кристалинна структура, техният произход е органичен – образували са се от биологич...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.