Обсидиан

Обсидиан Когато купувате скъпоценен камък, искате да се уверите, че е естествен, а не стъкло. Само че има един естествен скъпоценен камък, който на практика е стъкло. Обсидианът е естествено срещащо се вулканично стъкло. Той се образува, когато вулканичната лава, изригнала от вулкана, се охлади без да образува кристали. Обсидианът е познат още от праисторически времена и има невероятни качества, както и важна практическа употреба.

Обсидианът прилича на минерал, но не е истински минерал, защото няма кристална структура и ясно определен химичен състав. Обикновено обсидианът се състои от поне 70% силициев диоксид. Чистият обсидиан най-често е с тъмен цвят, макар че цветът му варира в зависимост от наличието на примеси.  Желязото и магнезият придават на обисидиана тъмнозелен до кафяв или черен цвят.

\"ВисулкаПри някои камъни включването на малки, бели радиално разположени кристали кристобалит в черното стъкло образуват петнисти или подобни на снежинка шарки и в гемологията това е познато като обсидиан на снежинки. Възможно е обсидианът да съдържа шарки от газови мехурчета, останали от потока на лавата и разположени в слоеве, образували се докато разтопената лава е течала, преди да се охлади. Тези мехурчета могат да породят интересни ефекти, като например златист или дъгоцветен блясък.

Тъй като обсидианът се състои главно от силициев диоксид, той наподобява кварц. Но понеже обсидианът няма кристална структура, той не е твърда като кварца и твърдостта му е 5 до 5,5 по скалата на Мос. Освен това той има по-ниска плътност (2,35 до 2,60) и рефракционен индекс 1,45 до 1,55. За разлика от кварца, обсидианът е единично рефракционен.

 
Освен приложението си като скъпоценен камък, обсидианът се използва в сърдечната хирургия, тъй като острието на добре изработените ножове от обсидиан е многократно по-остро от висококачествените стоманени хирургически скалпели, а широчината му е едва около 3 нанометра. И най-острият метален нож има назъбено и неравномерно острие, когато се погледне със силно увеличение. При оглед с електронен микроскоп обсидиановото острие е все така гладко и равно.

Обсидианът се среща на много места, където е имало вулканична дейност, включително Италия, Мексико, Шотландия, Аризона и САЩ (Колорадо, Тексас, Юта, Айдахо, Вашингтон и Калифорния).

 

 

Любопитно

Ларимар

Ларимара е нежен и мек камък с уникалния цвят на синьото Карибско море и се среща само на едно място в света. Наименованието ларимар е комбинация от "Лариса" - името на дъщерята на "откривателя" на к...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.