Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Оникс

Оникс Повечето хора смятат, че ониксът е черен скъпоценен камък, но това е подвеждащо. В гемологията терминът „оникс” се отнася до наслоени камъни, които се характеризират с различни цветове в многобройни слоеве. Обикновено този материал се изрязва от ахати или други халцедони с равномерни успоредни слоеве, най-често с по-светъл слой над по-тъмния.

Ониксът може да бъде многопластов черно-бял камък, обикновено с черна основа и бял горен слой. Но той може да бъде и кафяво-бял, като сардоникса, или червено-бял като карнелиановия оникс. Тези видове оникс традиционно са се използвали за гравиране и дълбаене на скъпоценни камъни, където многобройните пластове в камъка са се използвали за образуване на интересни ефекти. Сред добре познатите видове гравюри спадат инталията, при която се създава негативен образ и камеята, изпъкнал релеф.                                                                                             

Тогава какво представлява черният скъпоценен камък, който днес познаваме като оникс? Обикновено това е ахат или халцедон, който е бил боядисан, за да придобие равномерен черен цвят. Най-често се изрязва под формата на кабошони или мъниста, макар че напоследък се среща и фасетиран.

Наименованието оникс понякога се използва – доста погрешно – за други материали на ивици, като например калцита, открит в Мексико и Пакистан. Този материал е много по-мек от истинския оникс и много по-често срещан. На практика повечето гравирани камъни, които днес се продават като „оникс”, всъщност са този карбонатен материал.

Гемологически естественият оникс наподобява другия криптокристален кварц, с твърдост 6,5 до 7 по скалата на Мос. Подобно на всеки кварц, това е силициев диоксид с плътност 2,58-2,65 и рефракционен индекс 1,530-1,540.

Тъй като от черните скъпоценни камъни могат да се изработят елегантни бижута, черният оникс е придобил голяма популярност. Всъщност сравнително малко скъпоценни камъни се срещат в черен цвят. Ониксът е най-разпространеният и най-евтин от всички черни скъпоценни камъни. Сред другите разновидности на скъпоценни камъни с черен цвят спадат диамантът, сапфирът, шпинелът, гагатът и турмалинът. Черният турмалин е най-широко разпространен от по-фините камъни и все пак се продава на много достъпни цени.

 

 

 

 

Любопитно

Фалшиви Минерали Фалшиви Минерали

Фалшиви Минерали

В тази статия регулярно ще добаваме снимки и информация за изкуствени минерали или пластмаси и стъкла които се предлагат под формата на естествени минерали. Наслаждавайте се :) Започваме с един от най-разпространените...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.