Оникс

Оникс Повечето хора смятат, че ониксът е черен скъпоценен камък, но това е подвеждащо. В гемологията терминът „оникс” се отнася до наслоени камъни, които се характеризират с различни цветове в многобройни слоеве. Обикновено този материал се изрязва от ахати или други халцедони с равномерни успоредни слоеве, най-често с по-светъл слой над по-тъмния.

Ониксът може да бъде многопластов черно-бял камък, обикновено с черна основа и бял горен слой. Но той може да бъде и кафяво-бял, като сардоникса, или червено-бял като карнелиановия оникс. Тези видове оникс традиционно са се използвали за гравиране и дълбаене на скъпоценни камъни, където многобройните пластове в камъка са се използвали за образуване на интересни ефекти. Сред добре познатите видове гравюри спадат инталията, при която се създава негативен образ и камеята, изпъкнал релеф.                                                                                             

Тогава какво представлява черният скъпоценен камък, който днес познаваме като оникс? Обикновено това е ахат или халцедон, който е бил боядисан, за да придобие равномерен черен цвят. Най-често се изрязва под формата на кабошони или мъниста, макар че напоследък се среща и фасетиран.

Наименованието оникс понякога се използва – доста погрешно – за други материали на ивици, като например калцита, открит в Мексико и Пакистан. Този материал е много по-мек от истинския оникс и много по-често срещан. На практика повечето гравирани камъни, които днес се продават като „оникс”, всъщност са този карбонатен материал.

Гемологически естественият оникс наподобява другия криптокристален кварц, с твърдост 6,5 до 7 по скалата на Мос. Подобно на всеки кварц, това е силициев диоксид с плътност 2,58-2,65 и рефракционен индекс 1,530-1,540.

Тъй като от черните скъпоценни камъни могат да се изработят елегантни бижута, черният оникс е придобил голяма популярност. Всъщност сравнително малко скъпоценни камъни се срещат в черен цвят. Ониксът е най-разпространеният и най-евтин от всички черни скъпоценни камъни. Сред другите разновидности на скъпоценни камъни с черен цвят спадат диамантът, сапфирът, шпинелът, гагатът и турмалинът. Черният турмалин е най-широко разпространен от по-фините камъни и все пак се продава на много достъпни цени.

 

 

 

 

Продукти от магазина

Любопитно

Друзи

Друзи от скъпоценни камъниВ минералогията съществуват геометрични термини, които описват различните кристални системи, като например кубичен, четириъгълен, моноклиничен и триклиничен. Но съществува и друг набор от термин...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.