Аквамарин

Аквамарин
Името на аквамарина произлиза от латински ”aqva marina” - морска вода. Този минерал е прозрачен или полупрозрачен, със син, зелено-син цвят. Той е една от разновидностите на берила. Колкото е по наситен цвета и същевременно прозрачен камъка, толкова повече се оскъпява.

Най-качествени камъни има в Бразилия, а други са открити и в Русия, Пакистан, Индия и Нигерия.  Твърдостта му е 7,5 – 8. Цветът си  е получил от наличието на йони желязо в състава си.

Лечебни и магически свойства според легендите.

В древността аквамаринът е смятан за един от най-мощните магически камъни. През Средновековието аквамаринът е камъкът, с който са украсявани статуите на Дева Мария. По това време се приема като символ на целомъдрието. То й е изразител на неопетнената любов. Във Франция новобрачните двойки си разменяли пръстени с аквамарин, като вярвали, че така ще имат дълъг и щастлив семеен живот, камъкът е трябвало да е обкован със сребро.

Използван е при изработка на амулети охлаждащи буйни и пагубни страсти, за по-добро разбиране смисъла на събитията в живота, носи успокоение и емоционално разбиране на заобикалящия ни свят. Учи човек да насочи енергията си дори и на най-примитивни желания към нещо добро и съзидателно. Вярва се, че аквамаринът коригира мислите и поведението на собственика си. Облекчава семейни проблеми, помага за изглаждане на отношенията между брачни партньори и осигурява дълъг и щастлив брак. Събужда отново любовта при дългогодишните двойки. В света много хора избират да подарят точно този камък на брачния партньор.

Аквамаринът спомага за създаване на нови приятелства. Също така дава смелост и усилва волята. Предпазва от измами. Отличен камък за медитация. Помага също при отказване от зависимости - алкохол, тютюн и др. Помага на сърцето да се освободи от страхове, обиди и прави човек по-склонен да прощава.
Според древно предание, ако камъкът започне да изглежда по-мътен и зеленикав то предвещава буря или собственика му е в лошо настроение.

Аквамаринът е много подходящ като амулет за моряци, хора пътуващи често и такива занимаващи се с наука. Не е подходящ за хора склонни към лъжа и измама.

В литотерапията аквамарина се използва за подобряване на имунитета, стабилизира нервната система, лекува кожата, щитовидната жлеза, облекчава главоболие, безсъние и ирационални страхове.
 
Поверия и легенди за Аквамарин
 
Аквамаринът резонира с енергията на океана, за да помогнете на притежателя да се свърже с природните духове на морето. Моряци носят Аквамарин  за насърчаване на безопасно пътуване по вода и да се защитят срещу удавяне. Успокояващата енергия на Аквамарина го прави идеален спътник за успокояване страхове и фобии.

Аквамарин е "камък на Куража". Аквамарин може да се използва за насърчаване на вербалното себеизразяване. Той често се използва за повишаване на духовното общуване.. Аквамарин се използва и да се уеднаквят всички чакри и засилване на аурата.

Насърчаване на по-голяма яснота на мисълта, Аквамаринът може да помогне в усвояването на нови знания, което го прави чудесен кристал за студенти. Аквамаринът насърчава интелектуалния растеж и вътрешното самопознание. Аквамаринът често се използва за подобряване на интелектуалната мощ на човек, за да помогне на човек да мисли бързо, за да излезе с решения в движение.

Аквамарина ни позволява да погледнем в емоционални ситуации от други гледни точки. Може да помогне за преодоляване на преценка на другите и да насърчава толерантността. Аквамарин може да успокои страх и тревога, чрез отваряне на ума до разбирането на природата на Божественото съвършенство във Вселената. Като помага на човек да е по-чувствителен, Аквамаринът инициира свързване с опита на масовото съзнание.
Аквамарин също може да работи с сърдечната чакра, като помага на човек да осъзнае своята най-вътрешна истина. Аквамарин улеснява освобождаването на стари модели на поведение, които вече не служат, и че всъщност потискат нашия растеж. Аквамарина също може да донесе мир и спокойствие на свръхактивен ум, което го прави чудесен при помощ за задълбочаване на медитативно състояние. Медитирането с Аквамарин може да донесе нови прозрения от Висшия Аз.

Аквамарин помага да се лекува заболявания на гърлото, включително и на щитовидната жлеза и хипофизата, и може да помогне за облекчаване на заболявания на черния дроб. Аквамарин също може да помогне с алергии от успокояване при хиперфункция на имунната система, както и да подпомогне с други автоимунни заболявания.

 

Продукти от магазина

Любопитно

Кварц

Кварцът е един от най-разпространените минерали на земята, но всъщност семейството на кварца се състои от две отделни подразделения. Представата на повечето хора за кварца е свързана с макрокристалинния кварц, който вклю...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.