Светът на Кварца

Светът на Кварца

Кварцът е вторият най-разпространен минерал на земята, съставляващ около 12% от земната кора. Но това не бива да ни навежда на мисълта, че кварцът е скучен или безинтересен скъпоценен камък. Всъщност семейството на кварца е учудващо разнообразно. Фактът, че кварцът е и евтин просто означава, че има повече възможности за колекционерите.

Всички кварцове са силициеви диоксиди, но това е било установено едва в началото на деветнадесети век. Преди това много различни форми на кварца са били считани за отделни минерали. Това не е изненадващо, тъй като всъщност семейството на кварца има две много различни подразделения.

Когато повечето хора мислят за кварца, се сещат за нещо, наречено макрокристалинен кварц, който включва скален кристал, аметист, цитрин, опушен кварц, розов кварц и тигрово око. Макрокристалинният кварц, както подсказва и името му, има големи кристали, които се различават с просто око. Този вид кварц е предимно прозрачен до полупрозрачен, със стъклен блясък.

Другият вид кварц е познат като криптокристалинен кварц. Той има микроскопично (или субмикроскопично) малки кристали и обикновено е полупрозрачен до матов, с восъчен до маслен или матов блясък. Този вид кварц има фиброзни и зърнести подкатегории. Фиброзните разновидности са познати под името халцедон, но то обхваща забележително разнообразие от камъни.

В практиката името халцедон се отнася до твърд, цветен криптокристалинен кварц, предимно със светъл цвят. Шарените разновидности имат свои названия. Към най-известните от тях спадат ахатът, характеризиращ се със своите цветни ивици; ониксът, с черни и бели пластове (който обикновено се боядисва, за да придобие равномерен черен цвят); карнелианът, жълто-оранжев до червеникаво-оранжев, оцветен от желязо; и хризопразът, ябълковозелен, оцветен от никел.

Зърнестите разновидности включват яспис и хематит. Обикновено ясписът е многоцветен, на петна или с наситен цвят. Особено ценните камъни образуват шарки, които наподобяват природен пейзаж. Хематитът, познат и като хелиотроп, е тъмнозелен, с червени петънца, образувани от железен оксид.

 Много от тези кварцове се отличават с удивително разнообразие. Ахатът например има повече от дузина различни видове, много от които са търсени от колекционерите. Те имат странни названия като очен ахат, който образува кръгообразни форми с точка в средата; мъхест ахат, отличаващ се със своите шарки, подобни на мъх, и огнен ахат с необичайна иридесценция.

Продукти от магазина

Любопитно

Фасетирани Камъни

В наши дни повечето прозрачни скъпоценни камъни са фасетирани – оформени с няколко плоски равнини, познати като „фасети”. Добре направеното геометрично разположение на фасетите отразява светлината както...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.