Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Епидот

Епидот

Епидотът е силикатен минерал, който често се разпознава по своя зелен цвят на шам фъстък. Някога наричан пистацит заради своя цвят, общоприетото му минералогично название е епидот, наречен така заради многобройните си кристали (от гръцката дума за „добавка”). Прозрачните тъмнозелени кристали се изрязват като скъпоценни камъни и донякъде наподобяват диопсида, турмалина дравит.

По своя химичен състав епидотът е калциево-алуминиев-железен силикат. Твърдостта му е 6 до 7 по скалата на Мос. Една от отличителните му характеристики е силният плеохроизъм, при който кристалите се отличават с различни цветове – зелено, кафяво и жълто, – когато се наблюдават от различни ъгли. Епидотът има висок рефракционен индекс (1,729-1,768), подобно на граната пироп, и когато се полира има ярък стъклен блясък.

Всъщност епидотът е семейство от свързани минерали, тъй като има няколко разлики в химичния състав. Клиноцоизитът е бял или розов епидот с ниско съдържание на желязо, с което химичният му състав се доближава до този на зоисита. Пиемонтитът е червен матов епидот със съдържание на манган, а тавмавитът е тъмнозелен епидот от Бирма със съдържание на хром.
Залежи от епидот се срещат на много места, включително Бирма, Бразилия, Мозамбик, Кения, Мексико, Австрия, Норвегия и САЩ.


Епидотът е и основен компонент на някои скали. Епидозитът е скала, състояща се от кварц и епидот. Унакитът е видоизменен гранит, състоящ се от епидот, розов ортоклаз фелдшпат и безцветен кварц. Той е кръстен на планините Унакас в Северна Каролина в САЩ, където е бил открит за първи път. Качественият унакит се полира добре и често се използва за производство на кабошони в бижутерията или се издълбава като декоративни предмети.

Епидот ще увеличи енергията на каквото и да докосне, включително други камъни. Епидот увеличава възприемане и взаимодействие с духовни същества, и носи духовно израстване. Епидот е голям камък за освобождаване на негативност и повишаване на нечия вибрационна енергия. Полезен за тези, заседнали в режима на депресия, безнадеждност, или друго модел на негативно мислене. Епидот може да придаде чувство на надежда. Кристало лечители обичат да работят с Епидот заради способността му да изчисти задръстванията и енергийни блокажи във физическите тела. Епидот ще помогне за балансиране и стабилизиране на енергийния поток в организма. Епидот също се използва за да помогне да разсее тумори чрез освобождаване на застояли енергии в областта.

Епидот е отличен камък за хармония с природата и нейните лечебни качества.

Способността Епидот да увеличи енергията е полезно за укрепване на физическото тяло. Епидот улеснява по-пълно усвояване на хранителните вещества. Епидот стимулира имунната система, помага в процеса на оздравяване, и е силен камък  за физическо възстановяване. Епидот увеличава личната сила, изчиства емоционалното тяло аура, и дори увеличава паметта, което го прави полезен, когато търсите загубен обект.

Любопитно

Хаулит Хаулит

Хаулит

Хаулитът е бял или сив минерал със стъклен блясък. Рядко образува кристали. По принцип е компактен, със стъклен оттенък. Най-важните места, където се среща са Канада и САЩ. Наречен е на името на неговия откривател, канад...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.