Епидот

Епидот

Епидотът е силикатен минерал, който често се разпознава по своя зелен цвят на шам фъстък. Някога наричан пистацит заради своя цвят, общоприетото му минералогично название е епидот, наречен така заради многобройните си кристали (от гръцката дума за „добавка”). Прозрачните тъмнозелени кристали се изрязват като скъпоценни камъни и донякъде наподобяват диопсида, турмалина дравит.

По своя химичен състав епидотът е калциево-алуминиев-железен силикат. Твърдостта му е 6 до 7 по скалата на Мос. Една от отличителните му характеристики е силният плеохроизъм, при който кристалите се отличават с различни цветове – зелено, кафяво и жълто, – когато се наблюдават от различни ъгли. Епидотът има висок рефракционен индекс (1,729-1,768), подобно на граната пироп, и когато се полира има ярък стъклен блясък.

Всъщност епидотът е семейство от свързани минерали, тъй като има няколко разлики в химичния състав. Клиноцоизитът е бял или розов епидот с ниско съдържание на желязо, с което химичният му състав се доближава до този на зоисита. Пиемонтитът е червен матов епидот със съдържание на манган, а тавмавитът е тъмнозелен епидот от Бирма със съдържание на хром.
Залежи от епидот се срещат на много места, включително Бирма, Бразилия, Мозамбик, Кения, Мексико, Австрия, Норвегия и САЩ.


Епидотът е и основен компонент на някои скали. Епидозитът е скала, състояща се от кварц и епидот. Унакитът е видоизменен гранит, състоящ се от епидот, розов ортоклаз фелдшпат и безцветен кварц. Той е кръстен на планините Унакас в Северна Каролина в САЩ, където е бил открит за първи път. Качественият унакит се полира добре и често се използва за производство на кабошони в бижутерията или се издълбава като декоративни предмети.

Епидот ще увеличи енергията на каквото и да докосне, включително други камъни. Епидот увеличава възприемане и взаимодействие с духовни същества, и носи духовно израстване. Епидот е голям камък за освобождаване на негативност и повишаване на нечия вибрационна енергия. Полезен за тези, заседнали в режима на депресия, безнадеждност, или друго модел на негативно мислене. Епидот може да придаде чувство на надежда. Кристало лечители обичат да работят с Епидот заради способността му да изчисти задръстванията и енергийни блокажи във физическите тела. Епидот ще помогне за балансиране и стабилизиране на енергийния поток в организма. Епидот също се използва за да помогне да разсее тумори чрез освобождаване на застояли енергии в областта.

Епидот е отличен камък за хармония с природата и нейните лечебни качества.

Способността Епидот да увеличи енергията е полезно за укрепване на физическото тяло. Епидот улеснява по-пълно усвояване на хранителните вещества. Епидот стимулира имунната система, помага в процеса на оздравяване, и е силен камък  за физическо възстановяване. Епидот увеличава личната сила, изчиства емоционалното тяло аура, и дори увеличава паметта, което го прави полезен, когато търсите загубен обект.

Продукти от магазина

Любопитно

Апатит

За скъпоценните камъни Апатит Много любители на скъпоценни камъни са пленени от древната наука за скъпоценните камъни, най-вече по отношение на човешкото тяло. Но каквото и да си мислите за предполагаемите лечебни сво...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.