Разновидности на Турмалин

Разновидности на Турмалин

Групата на турмалина обхваща няколко свързани видове и разновидности. Наименованията, които обикновено се използват в бизнеса със скъпоценни камъни – имена като параиба, рубелит и индиколит – всъщност са търговски, а не гемологични названия.

Гемологичните названия идентифицират различните разновидности на турмалина според техния химичен състав, а не според цвета им. Това е същата практика, използвана при групата на граната, където терминът андрадит например се използва, за да се отличат калциево-железните силикати в семейството на граната.

По-голямата част от турмалина, който ще откриете да се продава под формата на скъпоценни камъни, е елбаит, богат на литий турмалин, който се среща като прозрачни и полупрозрачни кристали в широк спектър от цветове. Елбаитът е кръстен на остров Елба в Италия, прочут като мястото, където заточили Наполеон, след като го принудили да абдикира през 1814 г.
Другата често срещана разновидност на турмалина е шерл, богат на желязо турмалин, който е матово черен. Шерлът е широко достъпен – той съставлява над 90% от турмалина в природата – и евтин, но е популярен като скъпоценен камък, защото се полира добре.

По-рядко срещаните разновидности на турмалина включват бергерит, дравит, лидикоатит и увит. Бергеритът, кръстен на минералога Мартин Бергер, е богат на желязо турмалин, който се среща в бронзово, кафяво и черно. Дравитът е магнезиев турмалин, чийто цвят е тъмножълт до кафеникаво-черен. Кръстен е на река Драва в днешна Словения.
Лидикоатитът е калциев турмалин, наречен така в чест на Ричард Лидикоат, гемологът, изобретил системата за качество при диамантите. Той се среща в широк спектър от цветове, включително синьо, кафяво, зелено, розово и червено.

Увитът е богат на магнезий и желязо турмалин, кръстен на провинция в Шри Ланка. Обикновено цветът му е тъмнозелен до черен. Една от необичайните характеристики на увита е, че образува по-скоро къси, отколкото дълги призматични кристали, подобно на повечето други турмалини.

Продукти от магазина

Любопитно

Дендро Ахат

За Дендро АхатитеДендро ахат е бяло-сив или безцветен халцедон с дървесни или папратовидни ивици, познати като дендрити. Наименованието „ахат” се използва за този скъпоценен камък, макар че той не притежава х...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.