Грижа за Камъните

Грижа за Камъните

Почистването на бижута със скъпоценни камъни не изисква специални принадлежности или уреди. Купа вода с няколко капки перилен препарат ще свършат работа. За да почистите зад камъка, можете да използвате мека четка за зъби, но не търкайте прекалено силно, за да не надраскате камъка. Изтъркайте леко и след това изплакнете. Подсушете с нежни движения с мека кърпа.
Винаги избърсвайте излишния грим и лосиони за тяло, след като сте носили бижутата си. Използвайте гладък парцал от 100% памук и деликатно почистете бижуто, само с помощта на възглавничките на пръстите си.

Всички органични скъпоценни камъни трябва да се бършат само с мека кърпа при почистване. Перлите, коралите и кехлибарите са примери за органични скъпоценни камъни. Домашен уред за почистване с ултразвук трябва да се използва изключително внимателно и само от хора, които знаят как да го използват и кои скъпоценни камъни да почистват с него. Например той може да се използва за рубин, сапфир и аметист, но би могъл да повреди камъни като смарагд, тюркоаз и перла.

Бъдете много внимателни, когато почиствате бижутата си чрез накисване, когато те съдържат меки камъни като кехлибар, лапис лазули или тюркоаз. Продължителното накисване в какъвто и да е разтвор може да повреди полировката на камъка.

Съхранение на скъпоценни камъни

Винаги съхранявайте скъпоценните си камъни поотделно, за да може по-твърдите камъни да не надраскат останалите. Ако е възможно, съхранявайте всяко бижу в отделна кутия. Меките камъни като лапис лазули, малахит, тюркоаз, кехлибар и опал лесно могат да се надраскат от иглите и ръбовете на другите бижута. Предпазвайте тези скъпоценни камъни, като ги загънете в бижутерска хартия и ги съхранявате поотделно.


Слънчева светлина и топлина

Постарайте се да ги съхранявате далече от пряка слънчева светлина, защото много скъпоценни камъни като аметист, цитрин и опушен кварц могат да избледнеят на слънце. Опалите също изискват специални грижи. Не оставяйте своя пръстен с опал на перваза на прозореца, докато си миете ръцете или съдовете, тъй като силната слънчева светлина може да изсуши водата в опала, което може да доведе до замъгляване или промяна в цвета. Винаги избягвайте топлината. Перлите също трябва да се третират със специално внимание, тъй като драскотините, парфюмите и битовите химикали много лесно могат да изтрият седефа или да предизвикат промяна в цвета. Смарагдите също не бива да се съхраняват близо до топлина.

Парфюм

Когато се обличате, слагайте бижутата си накрая, за да не ги напръскате с парфюм. Ако смятате да носите парфюм, най-напред го нанесете, а после си сложете бижутата.


Плуване

Друга важна забрана е да носите бижутата си, докато плувате. Хлорът във водата може да ги повреди. Винаги сваляйте пръстените си и фините бижута, преди да използвате продукт, който съдържа белина. Белината може да причини разпадането на златото и други метални сплави, като увреди непоправимо метала. Навярно ще ви се стори очевидно, но никога не използвайте белина, за да почиствате бижута.

Други химикали

Освен хлор и белина, денатурираният алкохол, терпентинът, ацетонът и амонякът също могат да нанесат поражения. Тези химикали могат да потъмнят или дори да пробият повърхността на по-меките скъпоценни камъни. Нефтените продукти на практика могат да разтопят кехлибара, ако престоят върху камъка, както и да нанесат сериозни увреждания на перлите. Тези скъпоценни камъни са меки и порести. Продължителното излагане на химикали като лак за коса, козметика и парфюм могат да ги увредят, особено перлите.

Паста за зъби

Никога не използвайте паста за зъби или други абразивни вещества, за да почиствате метал или камъни. Ще откриете хиляди уебсайтове, където препоръчват пастата за зъби за почистване, но това не е възприета практика сред бижутерите. Макар че абразивните вещества и пастата за зъби са отлични за вашите зъби, те могат да повредят повърхността на метала, който се нуждае от уменията на професионалист, за да го полира повторно. Освен това пастата за зъби ще надраска повърхността на кехлибара, лаписа, тюркоаза и други меки камъни, в резултат на което блясъкът, получен от умелия шлифовчик, ще потъмнее трайно.

Продукти от магазина

Любопитно

Фасетирани Камъни

В наши дни повечето прозрачни скъпоценни камъни са фасетирани – оформени с няколко плоски равнини, познати като „фасети”. Добре направеното геометрично разположение на фасетите отразява светлината както...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.