Ахат

Ахат

Общи сведения за скъпоценния камък

Ахатът е познат под много форми. Няма друг скъпоценен камък, който природата да е оцветила и нашарила толкова креативно, колкото ахата, образуван в концентрични пластове в широко разнообразие от цветове и текстури.

Всеки един ахат се образува чрез запълване на кухина в приемната скала. В резултат на това ахатът често се среща под формата на заоблен възел, с концентрични ивици, наподобяващи кръговете на дървесен дънер. Понякога ивиците наподобяват очи, друг път причудливи раковини или дори пейзаж с дендритни дървета.

В древността ахатът е бил високо ценен като талисман или амулет, като се е твърдяло, че утолява жаждата и пази от треска. Съществуват и легенди, според които персийските магьосници са използвали ахата, за да предотвратяват бури.Прочутата колекция от три хиляди ахатови купи, събрани от Митридат, цар на Понт, показва ентусиазма, с който са възприемали ахата в миналото. Купите от ахат са били популярни и по време на Византийската империя. Колекционирането на ахатови купи станало популярно и сред европейските аристократи по време на Ренесанса и много музеи в Европа, сред които и Лувърът, притежават внушителни образци.

Научни характеристики

Твърдост 7 по скалата на Мос, с триъгълна  кристална структура.
Ахатите се срещат във възлести маси в скали като вулканична лава. Когато се разтворят, те често разкриват удивително разнообразие от цветове и шарки, както и характерни ивици, които отличават ахата от другите форми на халцедона (компактната, микрокристалинна разновидност на кварца).

Добиването на ахат в долината на река Нае в Германия, документирано още през 1497 г., дава началото на шлифовъчния център Идар-Оберщайн. Първоначално реката се използвала, за да задвижва шлифовъчните колела. Когато през 19-и век залежите от ахат на река Нае се изчерпали, шлифовчиците от Идар започнали да разработват залежите на ахат в Бразилия, което стимулирало проучването и откриването на богатите бразилски залежи от аметист, цитрин, турмалин, топаз и други скъпоценни камъни.
Макар че малкото градче Идар-Оберщайн все още се слави с най-изящните орнаменти от ахат в света, днес в Идар внасят широк набор от други скъпоценни материали от цял свят.

Мистични свойства

Казват, че ахатът подобрява възприемчивостта у хората и че стимулира аналитичните способности, както и че осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовни състояния на човека. Твърди се също, че ахатът намалява враждебността и стимулира добронамереността.Смята се, че ахатът спомага за откриването на истината, приемането на обстоятелствата и че лекува емоциите. Според легендата ахатът подобрява паметта и концентрацията, повишава издръжливостта и стимулира честността.

Смята се, че той предотвратява  безсънието и гарантира приятни сънища, повишава смелостта и предпазва от опасности. Ахатът има успокояващо действие, подобрява възприятията, концентрацията и спомага за развиването и повишаването на аналитичните способности.

Лечебни свойства

Ахатите са сред най-старите лечебни камъни, носещи късмет. По принцип ахатът помага на този, който го носи, да различи истинските приятели от фалшивите. За него се твърди, че предотвратява бури и мълнии, пази децата от опасности, като най-вече предотвратява падания, и носи просперитет.

Твърди се, че ахатът подпомага лечението на заболявания на панкреаса и подобрява кръвообращението. Освен това той е балансиращ и пречистващ камък, който може да спомогне за запълването на празнината между ума и сърцето. Различните видове и цветове ахати имат допълнителни свойства.Магически свойства

Енергия: разнообразна, вж. по-долу.
Елемент: разнообразен, вж. по-долу.
Способности: сила, смелост, дълголетие, градинарски умения, любов, лечебни свойства и закрила

Многобройните видове ахат – едва различими по своя цвят или маркировка – се използват за различи видове магия. Макар че всеки ахат може да се носи с гореизброените цели, тези конкретни камъни имат традиционна енергия. Следва списък с някои основни камъни и техните магически свойства:

Ивичест ахат (енергия: проективна; елемент: огън). Използва се за защита, възстановява телесната енергия и облекчава стресовите ситуации.

Черен ахат (енергия: проективна; елемент: огън). Използва се за защита, носи се за смелост и успех.
Черно-бял ахат (енергия: проективна; елемент: огън). Носи се като амулет. Този ахат предпазва от физически опасности.

Ахат „Синя дантела” (енергия: възприемчива; елемент: вода). Носи се за мир и щастие. Поставете го на ръката си, за да прогоните стреса от цялото тяло.

Кафяв ахат (енергия: проективна; елемент: огън). В миналото се е носел от войниците на бойното поле, днес се носи за успех във всяко начинание. Ценен в Италия и Персия като защита срещу уроки. Също така чудесен талисман за богатство.

Кремаво жълт ахат (енергия: възприемчив; елемент: слънце). Облекчава психиката, когато е използван правилно за магия.

Синапово жълт ахат (енергия: възприемчива; елемент: слънце). Помага да се свържете с творческата страна на ума си и повишава изобретателността.

Зелен ахат (енергия: възприемчива; елемент: земя). Обикновено се носи за подобряване на зрението.

Мъхов ахат (енергия: възприемчива; елемент: земя). Предпочитан талисман на градинарите. Носи се още при схванат врат и за други лечебни цели. Използва се в магии за богатство, щастие и дълголетие. Носете този камък, за да създадете нови приятелства и да откриете „съкровище”.

Червен ахат (енергия: проективна; елемент: огън). Известен е още с наименованието кървав ахат. Носен е още в древен Рим с цел предпазване от ухапвания от насекоми. Лекува кръвта и насърчава спокойствието и мира. Твърди се, че прогонва и паяци.

Сив ахат с бели нишки (енергия: възприемчива; елемент: вода). Използва се често за интелектуални занимания.

Брекчиран ахат (натрошени парченца, обикновено кафяви или червени, свързани с кварц). Използва се за зареждане и оптимизъм и спокойствие. Помага да се избегне негативното поведение и променя вибрациите.

Анхидритен ахат (със затворени области с вода вътре). Използва се за свързване с водните деви и да балансира емоциите.

Зодиакални знаци

Асоциации: Меркурий (по принцип)
Не е традиционен рожден камък за нито един месец.
Камък на зодия Близнаци (като елемент), който повишава чувствеността и повишава силата на волята. По-долу следват други асоциации с конкретния зодиакален знак.

Ахат „Синя дантела”, камък на зодия Риби
Ахатът „Синя дантела” е нежен, успокояващ камък, който поражда спокойствие. Той подпомага летенето, милосърдието, достигането на по-висши духовни нива, общуването с ангели, а също и активира петата чакра, или чакра на гърлото. Той може да улесни комуникацията в трудни моменти, да подобри публичната реч и да улесни разговорите. Това е вдъхновяващ камък, който може да подпомогне вътрешната настройка и е използван за извършване на чудеса. Подобно на всички ахати, това е защитен камък. Физически се използва за облекчаване на артрит, главоболие, проблеми с храносмилането, растежа и костите.

Мъхов ахат, камък на зодия Дева

Когато държи този нежен и питателен камък, човек си мисли за слънцето, което прошарва листата и за аромата на глина и пресен мъх. Той е особено полезен като градинарски талисман. Балансира емоциите, лекува сърцето и носи положителна перспектива. Мъховит ахат може да се използва и за да подобри растежа на растенията и да повиши просперитета, като донесе богатство и изобилие в живота ви. Освен това той води човек към благосклонност, убедителност, сила във всички начинания и ефективност във всички дела. Той подпомага подобряването на егото и самочувствието, като осигурява емоционален баланс и подсилва положителните личностни качества. Той дава възможност на човек да види красотата във всичко наоколо.

Ахат Ботсвана, камък на зодия Скорпион

Ахатът Ботсвана понякога е наричан „камъка на промяната” заради свойството му да помага на човек да подходи към промяната позитивно. Той деликатно помага на човек да извърши всякакви преходи така, че промяната да не е трудна или болезнена, както би била без него; това е успокояващ камък. Ако носите ахат Ботсвана в джоба си, това ще ви помогне да се справите лесно с малките промени, пред които животът ни изправя ежедневно.
Облекчаването на депресията и/или мъката е друго свойство на ахата Ботсвана. Той ви помага да се фокусирате върху решенията, вместо върху проблемите, като по този начин повишава креативността. Той повишава силата на интуицията и стимулира седмата или теменна чакра, като енергизира ауричното тяло.
Ахатът Ботсвана спомага за преодоляване на зависимости и други саморазрушителни компулсивни модели на поведение, както и за справяне с потиснати емоционални проблеми. Като камък на успеха, той помага за постигане на успех и справяне с него. Освен това той е камък на чувствеността. Полезен е за нервната система и може да помогне за освобождаване от токсините в тялото, както и за лечение на счупени кости. Много силен ахат.Ахат „Крейзи лейс”/”Мексиканска дантела”, камък на зодия Овен
Ахатът „Крейзи лейс” е балансиращ и защитен камък. Той носи смях на притежателя си и поглъща емоционалната болка. Този ахат се използва за подпомагане вземането на решения, като балансира физическото, емоционалното и менталното, за да улесни вземането на решения.
Освен това той помага на човек да остане концентриран. Макар че по принцип е защитен камък, той притежава особено силни емоционално защитни свойства. Освен това се твърди, че пази от уроки. Физически ахатът „Крейзи лейс” е отличен за повишаване на издръжливостта и енергията и е полезен за кожни заболявания като акне, екземи и т.н., както и за ендокринната система и сърцето.

Огнен ахат, камък на зодия Овен
Огненият е камък на смелостта, защитата и силата. Той облекчава страховете, спира клюките и дори отразява всяка заплаха обратно към нейния източник. Огненият ахат помага за постигането на духовен напредък, стимулира и подобрява енергията, включително медитацията и други ритуали и лечебни енергии. Освен това балансира мъжката (активна) и женската (рецептивна) енергия.
В емоционален план той може да намали емоционалния заряд на проблемите. Огненият ахат често се използва в магии за повишаване на комуникативните умения в писането и говоренето. Освен това той може да повиши визуализациите. Физически той подобрява всички лечебни енергии и съдейства за изцеление на кръвоносната система, лимфната система и червата.

Ахат „Орлово  око”
Този вид ахат подобрява творчеството и засилва интелекта. Много подходящ камък за студенти или художници. Известен е още с това, че носи късмет. Този ахат повишава енергията, но тъй като е камък за заземяване, той не повишава енергията по всяко време, а само тогава, когато е необходимо. По този начин този ахат е камък на съхранението и увеличава дълголетието.


На практика наименованието халцедон се отнася за твърдия, цветен криптокристалинен кварц, по-специално със светъл цвят. Пъстрите разновидности имат свои наименования. Към най-известните от тях спадат ахатът, който се различава по своите цветни ивици; ониксът с неговите бели и черни пластове (който обикновено се боядисва, за да придобие еднообразен черен цвят); карнеолът, с жълтооранжев до червеникаво-оранжев цвят, който се дължи на желязото; и хризокола, изключително ярък синьозелен камък, оцветен от медта.

Шарките на ахата са толкова характерни, че обикновено в бранша се различават няколко разновидности. Сред тях спадат Алеповият ахат, който има кръгообразни форми с точка в средата; дендритовият ахат, който се различава по своите мъхоподобни шарки и огненият ахат, който се отличава с необичаен многоцветен блясък.


Египтяните използвали ахата като скъпоценен камък поне преди 3 000 години. В наши дни ахатът се свързва най-вече с региона на Идар-Оберщайн в Германия. Това е бил важен източник на ахат до 19 век, който е разполагал с качествен местен пясъчник за производството на режещи и полиращи дискове, както и с водна енергия за задвижване на колелата.

За късмет на Идар-Оберщайн, през 1830 г. в Бразилия са открити големи находища на ахат, точно когато мините за добиване на ахат в Германия започвали да се изчерпват. В резултат на това индустрията за полиране на ахат в Германия процъфтявала и били произведени висококачествени произведения на изкуството, мъниста, пръстени, висулки, брошки и камеи.

Днес ахатът продължава да се добива в Бразилия, както и в Уругвай, Индия, Австралия, Китай, Мадагаскар, Мексико, Монголия и Намибия.


Ахатът е разпространен по цял свят. Той е полупрозрачен кристален кварц с ивици от халцедон и други включения. Физическите му свойства са основно като кварца. Има неправилни, понякога кръгли ивици. От другите видове халцедон го отличават многоцветните шарки, които се виждат много добре, когато е срязан на пластове и е полиран. Формата на ахатите е различна - срещат се като жили, натеци, геоди, миндали и др. Ивиците могат да бъдат разположени концентрично (класически тип ахат), успоредно (уругвайски тип или оникс), могат да бъдат комбинация от двата типа или пък да оформят различни красиви картини, прилични често на пейзажи (пейзажен ахат) или на фини водорасли във вода (мъхест ахат). Често ахатите съдържат включения от опал и селадонит или пък са в комбинация с планински кристал и аметист. Оцветяването им се дължи на различни окиси в тях.

Твърдостта му е 6,5 – 7.

Лечебни и магически свойства според легендите.

Ахатът е камъкът-пазител на бременните жени, пази майката и плода. Държан в ръка, предпазва от главоболие и замайване. Положен върху сърдечната или чел-ната чакра, помага при температурни инфекции. Уморените и възпалени очи могат да се успокоят като върху клепачите се положат късчета обработен ахат.

Пиенето на вода, в която минералът е престоял една нощ, помага при смущения в усещането за равновесие. Ахатов амулет предпазва от душевно напрежение и дава усещане за защитеност. Носенето на ахат лекува безсъние и привлича приятни сънища.

Ахатът е камък на мира и спокойствието. Способства за благополучието на дома и укрепва семейството. Осигурява здраве, дълголетие и защита от енергийни вампири. Увеличава вярата в собствените ни сили. Развива творческият потенциал и красноречието и помага за взимане на правилни решения и действия.

За да се усили лечебната сила на ахатите, от тях се изработват камеи. Този скъпоценен камък пази от опасности. Собствениците му стават умерени, сдържани и внимателни. Помага на човек да опознае себе си по-добре. Поверията гласят, че носи здраве и дълголетия на притежателя си.

Ахатът пази от уроки. Помага при преуморени и възпален очи, при главоболие и световъртеж, при температура.

Продукти от магазина

Любопитно

Шунгит

Любопитно за минерала Шунгит Името си камъка носи в чест на местността Шунга в Карелия. Зажогинското находище на шунгитови руди се намира в Медвежегорски район на Република Карелия на територията на Заонежкия полуостр...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.