Апатит

Апатит

За скъпоценните камъни Апатит

Много любители на скъпоценни камъни са пленени от древната наука за скъпоценните камъни, най-вече по отношение на човешкото тяло. Но каквото и да си мислите за предполагаемите лечебни свойства на скъпоценните камъни, има един скъпоценен минерал, който се произвежда и използва от човешкото тяло. Този минерал е апатитът.     

При все че апатитът е широко разпространен минерал, апатитът със скъпоценни свойства се среща много рядко. Той е известен на познавачите на скъпоценни камъни най-вече с два цвята: синьо-зелен като параиба и зеления цвят на праза, поради който някога е наричан „аспержов камък”. Съществува и много рядък вид тъмно пурпурен апатит, който се среща в подобаващо кръстената планина Апатит в Мейн, САЩ.
Но от гледна точка на минералогията апатитът представлява група фосфатни минерали, сред които хидроксилапатит, флуорапатит и хлорапатит. Те се различават по концентрацията на хидроксидни, флуорни или хлорни йони в кристала. Хидроксилапатитът е основна съставка на зъбния емайл и съставлява 70% от нашите кости.

Богатите на апатит скали са и най-важният източник на фосфор в света. Фосфорът е важен химикал за фосфатните торове. Той намира широко приложение и в експлозивите, фойерверките, пестицидите, пастата за зъби и перилните препарати.
Макар че зъбният емайл е най-твърдият материал в човешкото тяло, апатитът не е особено твърд в сравнение с други скъпоценни камъни, като достига едва 5-а степен по скалата на Мос. Поради това бижутата от апатит обикновено се ограничават до обици и висулки или пръстени, които се носят рядко и са със защита. Апатитът е чувствителен и към топлина и киселини, затова не трябва да се носи при работа с химикали.
Когато кристалите на рутила се превърнат в апатит, камъните могат да се отличават с преливане на цветовете или с ефекта на котешкото око, когато той е срязан като кабошон.

Апатит със скъпоценни качества се среща на много места по света, в това число Бирма, Бразилия и Мексико. Материалът с неонов синьо-зелен цвят се среща главно в Мадагаскар. При оценяването на скъпоценния камък апатит наситеността на цвета е много важна, тъй като колкото по-наситен е цветът, толкова по-ценен е камъкът. Камъните над един карат се срещат рядко и имат по-високи цени на пазара. Необичайно  е да намерите чист апатит: в повечето от тях има поне няколко включвания.

Апатит енергийно действа като подтискащ глада. Просто носете парче с вас през целия ден. Апатит премахва блокажи и помага на тялото да се балансира. Апатит може да изчисти аурата затрупана с енергии, с което имате усещане за обновяване тялото. Апатит е добър камък, за балансиране на чакрите, както и енергиите на Ин и Ян. Апатит традиционно се свързва с хуманитарни усилия и преподаване. Апатит е също така внася яснота на ума и разширяване на прозренията, и е особено полезен, когато е необходимо щателно проучване, за да разкрие истината. Апатит подобрява комуникацията и себеизразяване на всички нива, което го прави силен камък за учители. Апатит насърчава откритост и лекота в социални ситуации, с качество, което го прави особено полезен за деца с аутизъм. Апатит действа като добър балансьор на енергии, емоции, чакри, както и фини тела, както и мъжките и женските аспекти на личността. Апатит може да помогне, за да работи ефективно в рамките на сънното състояние да формират решения за объркващи проблеми. Тези, които са свръх емоционални могат да се възползват от способността апатит да подчертае логични решения и предизвикване спокойни състояния на ума. Апатит може да помогне да се развиваме психически и свързване на притежателя му към по-високи нива на духовно извисяване. Използвайте апатит да се задълбочите и да поддържате фокус по време на медитация. Апатит може да помогне, да стимулира, и / или увеличи развитието на психически способности, като ясновидство. Апатит ще се фокусира лечебна енергия на организма.

Продукти от магазина

Любопитно

Рожденни Камъни за Януари

Ако сте родени през януари, имате само един избор на рожден камък – гранат. Но семейството на граната е невероятно многобразно и обхваща удивително разнообразие от цветове. Макар че червеният цвят се среща най-чест...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.