Апатит

Апатит

За скъпоценните камъни Апатит

Много любители на скъпоценни камъни са пленени от древната наука за скъпоценните камъни, най-вече по отношение на човешкото тяло. Но каквото и да си мислите за предполагаемите лечебни свойства на скъпоценните камъни, има един скъпоценен минерал, който се произвежда и използва от човешкото тяло. Този минерал е апатитът.     

При все че апатитът е широко разпространен минерал, апатитът със скъпоценни свойства се среща много рядко. Той е известен на познавачите на скъпоценни камъни най-вече с два цвята: синьо-зелен като параиба и зеления цвят на праза, поради който някога е наричан „аспержов камък”. Съществува и много рядък вид тъмно пурпурен апатит, който се среща в подобаващо кръстената планина Апатит в Мейн, САЩ.
Но от гледна точка на минералогията апатитът представлява група фосфатни минерали, сред които хидроксилапатит, флуорапатит и хлорапатит. Те се различават по концентрацията на хидроксидни, флуорни или хлорни йони в кристала. Хидроксилапатитът е основна съставка на зъбния емайл и съставлява 70% от нашите кости.

Богатите на апатит скали са и най-важният източник на фосфор в света. Фосфорът е важен химикал за фосфатните торове. Той намира широко приложение и в експлозивите, фойерверките, пестицидите, пастата за зъби и перилните препарати.
Макар че зъбният емайл е най-твърдият материал в човешкото тяло, апатитът не е особено твърд в сравнение с други скъпоценни камъни, като достига едва 5-а степен по скалата на Мос. Поради това бижутата от апатит обикновено се ограничават до обици и висулки или пръстени, които се носят рядко и са със защита. Апатитът е чувствителен и към топлина и киселини, затова не трябва да се носи при работа с химикали.
Когато кристалите на рутила се превърнат в апатит, камъните могат да се отличават с преливане на цветовете или с ефекта на котешкото око, когато той е срязан като кабошон.

Апатит със скъпоценни качества се среща на много места по света, в това число Бирма, Бразилия и Мексико. Материалът с неонов синьо-зелен цвят се среща главно в Мадагаскар. При оценяването на скъпоценния камък апатит наситеността на цвета е много важна, тъй като колкото по-наситен е цветът, толкова по-ценен е камъкът. Камъните над един карат се срещат рядко и имат по-високи цени на пазара. Необичайно  е да намерите чист апатит: в повечето от тях има поне няколко включвания.

Апатит енергийно действа като подтискащ глада. Просто носете парче с вас през целия ден. Апатит премахва блокажи и помага на тялото да се балансира. Апатит може да изчисти аурата затрупана с енергии, с което имате усещане за обновяване тялото. Апатит е добър камък, за балансиране на чакрите, както и енергиите на Ин и Ян. Апатит традиционно се свързва с хуманитарни усилия и преподаване. Апатит е също така внася яснота на ума и разширяване на прозренията, и е особено полезен, когато е необходимо щателно проучване, за да разкрие истината. Апатит подобрява комуникацията и себеизразяване на всички нива, което го прави силен камък за учители. Апатит насърчава откритост и лекота в социални ситуации, с качество, което го прави особено полезен за деца с аутизъм. Апатит действа като добър балансьор на енергии, емоции, чакри, както и фини тела, както и мъжките и женските аспекти на личността. Апатит може да помогне, за да работи ефективно в рамките на сънното състояние да формират решения за объркващи проблеми. Тези, които са свръх емоционални могат да се възползват от способността апатит да подчертае логични решения и предизвикване спокойни състояния на ума. Апатит може да помогне да се развиваме психически и свързване на притежателя му към по-високи нива на духовно извисяване. Използвайте апатит да се задълбочите и да поддържате фокус по време на медитация. Апатит може да помогне, да стимулира, и / или увеличи развитието на психически способности, като ясновидство. Апатит ще се фокусира лечебна енергия на организма.

Продукти от магазина

Любопитно

Кварц

Кварцът е скалообразуващ минерал с химична формула SiO2. Има силно изразени пиезоелектрически свойства.Твърдост 7 по скалата на Моос.Срещат се воднобистър - планински кристал, бял - млечен кварц, виолетов - аметист, чере...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.