Калцит

Калцит

Редица скъпоценни камъни се квалифицират като колекционерски, защото са твърде меки, чупливи или твърде редки за пазара на бижута. Калцитът е подходящ пример в това отношение, но не заради неговата рядкост.

Калцитът е карбонатен минерал и е най-устойчивата форма на калциевия карбонат, един от най-разпространените минерали на Земята. Със своята твърдост едва 3 по скалата на Мос, той може да се използва в бижута, които няма да бъдат подлагани на удари или надраскване, като например обици или висулки. Твърдостта му е близка до тази на скъпоценни камъни като кехлибар, корал и хризокола. Калцитът обаче е не само мек, а като повечето карбонати се разтваря в много видове киселина.
При все че калцитът не е особено издръжлив материал, той се полира отлично. Много исторически артефакти, идентифицирани като алабастър, всъщност са изработени от калцит.

Чистият калциев карбонат е безцветен, но калцитът често се оцветява от различни примеси, в това число желязо, магнезий, манган, цинк или кобалт. Ето защо ще срещнете калцита в различни цветове, сред които бяло, сиво, жълто, зелено, червено и синьо.
Калцитът е често срещана съставка на седиментните скали, по-специално варовика, голяма част от които се образуват от черупките на мъртви морски организми. Около 10% от всички седиментни скали са варовик.
Калцитът е основният минерал в метаморфния мрамор. Той се среща и като жилен минерал в наносите в горещите извори, а също и в пещери под формата на сталактити и сталагмити.

Калцитът е първична руда на калция. Калцитът е необходим в строителната индустрия като основа за цимента. Много важни химикали се произвеждат от калцит. Освен това той е много важен за производството на изкуствени торове, метали, стъкло, каучук и бои. Прозрачната разновидност исландски шпат, в който двойната рефракция е много явна, се е използвала като призма за поляризиращи микроскопи и други оптични уреди. Калцитът образува скали, които се използват за декоративни цели, като например различни видове мрамор. Калцитът е и основна съставка на кредата.

Калцит е мощен енергиен усилвател и камък за почистване. Енергията на пречистване на Калцит почиства и съхранява отрицателна енергия от една стая, тялото и т.н. Калцит също е добър избор за изцеление от разстояние, защото усилва се изпраща енергията.

Калцит е известен още като "камък на ума", засилвайки умствено проникновение и анализ, както и засилването на паметта и способностите за учене. Калцит е камък за студенти и преподаватели. Калцит също е полезн по време на психични промени.
Калцит е свързан с костите и ставите, и балансира количеството на калций в организма. Калцит също може да помогне за подобряване на усвояването на важни витамини и минерали в организма.

Любопитно

Ангелит

Както подсказва името му, Ангелитът има връзка с по-висшите реалности. Това е много успокояващ камък, доста полезен по време на преход. Ангелит е камък от група от по-високо вибрационни кристали. Други камъни в групата в...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.