Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Халцедон

Халцедон

Халцедонът е термин, който гемолозите използват като видово наименование за всички видове криптокристалинен кварц, в това число ахат, хризопраз, карнеол, хематит, яспис, оникс, мъхест ахат и вкаменено дърво. Така че всички видове кварц, които не са макрокристалинни, като например аметист, цитрин, скален кристал и опушен кварц, като цяло се наричат халцедон.

Халцедонът се използва и като наименование на разновидност на криптокристалинния кварц, за да назове по-специално неговия синьо-сив или лавандулов цвят. Понякога този цвят е наричан „същински халцедон” или „халцедон в тесния смисъл на думата”. Това може да бъде леко объркващо, но за щастие повечето от останалите халцедони имат други имена, като например ахат, хематит или карнелиан.
Някога са смятали, че халцедонът е влакнеста разновидност на криптокристалинния кварц. Наскоро обаче беше доказано, че той съдържа и полиморф на кварца, познат като моганит. При все че и кварцът, и моганитът са силициеви минерали, кварцът има триъгълна кристална структура, а моганитът е моноклиничен. Делът на моганита като маса в един типичен халцедонов образец  може да варира от по-малко от 5% до над 20%.

Макар че различните халцедони са кварц, те изглеждат много по-различно от макрокристалинния кварц, като например аметиста. Най-често халцедоните са матови до прозрачни, с восъчен до маслен или матов блясък; обикновено кристалният кварц е прозрачен, със стъклен блясък.

Най-често халцедоните се изрязват като кабошони, а с тяхната добра                 твърдост (7 по скалата на Мос) и липса на цепливост, те са подходящи за всякакъв вид бижута. Срещат се в най-различни цветове, като най-известните включват червено-оранжево (карнелиан), ябълково зелено (хризопраз), синьо или бледолилаво (халцедон) и черно (оникс), както и тъмнозелено с червено (хематит или хелиотроп).

Цветовете на халцедона не се ограничават до чисти нюанси. Наситеното зелено с червени точици е познато като хематит или хелиотроп. Ивичестият халцедон е познат като ахат. Ясписът обикновено е многоцветен, на точки или огнен. Особено ценните екземпляри образуват шарки, които наподобяват природен пейзаж.
Халцедонът се е използвал за изработване на цилиндрични печати в Месопотамия още през 7 в. пр.Хр. Впоследствие той е бил широко използван за оформяне на камъни за бижута, орнаменти – включително камеи и инталии, за които са се използвали ивичестите разновидности като ахат, оникс и сардоникс.

Xaлцeдoнa cимвoлизиpa cпoĸoйcтвиe и xлaднoĸpъвиe, зa тибeтцитe тoй e ĸaмъĸ нa чиcтoтaтa и . ĸoнцeнтpaциятa. Имeтo мy идвa oт мяcтoтo ĸъдeтo e oтĸpит зa пpъв път, гpaд Xaлцeдoн нa Бocфopa. B дpeвнocттa e бил дocтa пoпyляpeн дeĸopaтивeн ĸaмъĸ, ĸaтo e бил гpaвиpaн c бoжecтвa и вoдни дyxoвe. Дpeвнитe ce cмятaли, чe тoзи ĸaмъĸ мoжe дa влияe нa вpeмeтo и c нeгo ca ce oпитвaли дa oмиcтилoвят бoгoвeтe.

 

Любопитно

Огнен Опал Огнен Опал

Огнен Опал

Огнен Опал е полупрозрачен до прозрачен вид опал, с топли цветове от жълто до оранжево и червено. Въпреки че обикновено не показва игра на цветове, не са рядкост и камъни с красива игра на цветове подобно на Австралийски...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.