Поръчай бижута, минерали, скъпоценни камъни директно по телефона или email   |    0885 598 578    |    info@vantony.com

Смарагд

Смарагд

Смарагд (Изумруд, Емералд)

Смарагдите по света

Колумбия е най-прочутият източник на смарагди, но те се добиват на много места по света. Всъщност през последните десетилетия производството от новите залежи в Южна Америка и Африка се увеличи.
Най-известното находище в Колумбия е мината Музо северозападно от Богота. За пръв път това находище било разработено от индианците, които обаче го изоставили, а после било преоткрито през 17-ти в. В мината Музо се добиват висококачествени смарагди с наситен зелен цвят. Друго важно находище е мината Чивор, североизточно от Богота. Наскоро бяха открити нови находища, които изглеждат обещаващи за в бъдеще. И все пак едва една трета от смарагдите, добивани в Колумбия, могат да се режат.

Твърдост по скалата на Моос: 7-8 с шестоъгълна кристална структура.

Химически, той е берилий-алуминиев силикат, чийто цвят се дължи на малки количества хромови съединения. Изумрудът е високо ценен в древността. Тези камъни са използвани за украса в ранен Египет, където са изкопани и някои от първите изумруди.

Правилното име за Изумруд е берил, но има различни цветове берил. Зеленият берил се нарича Изумруд. Когато се добави синьо в зеленото, този берил е известен като Аквамарин. Розовият берил се нарича морганит, жълтия – златен берил, жълто-зеления берил е хелиодор. Има и червен берил, но той е доста рядък.

Смарагд е камък свързан със сърдечната чакра. Смарагд е символ на любов, лоялност, единство и мъдрост.Смарагд  се смята че подобрява на паметта и умствената яснота. Медитирането със Смарагд може да помогне на човек да се свърже с Божествената Любов, отворя сърцето да приеме всички неща в живота като подаръци, и придобива способността да разпознава, кога другите говорят истината или не. Cмapaгдa e ĸaмъĸ нa любoвтa и poмaнтиĸaтa. Toй нocи paдocт, вяpa, зacилвa пaмeттa и яcнoвидcĸитe cпocoбнocти. Πoмaгa и нa интyициятa и ĸoмyниĸaциятa и yвeличaвa чecтнocттa. Cмapaгдa ce cвъpзвa нaй-вeчe cъc cъpдeчнaтa чaĸpa.
Cмapaгдът e cвeщeн ĸaмъĸ нa бoгинятa Beнepa. Toй пoддъpжa любoвтa и дeйcтвa ycпoĸoитeлнo нa нecпoĸoйния yм. Cпopeд няĸoи тoй e и ĸaмъĸ нa пpopoчecтвoтo. Cмятa ce, чe Cмapaгдa нocи coбcтвeн paзyм и мъдpocт. Haй-cилнo нeгoвoтo дeйcтвиe ce изpaзявa пpeз пpoлeттa.
Aĸo иcĸaтe пapтньopa ви дa ocтaнe вepeн мy дaйтe Cмapaгд. B xpиcтиянcĸaтa вяpa Cмapaгдa e cимвoл нa вяpaтa и нaдeждaтa.

Смарагд може да помогне да се отворят психически способности, и подобряване на способността на човек управлява. Смарагд често се използва за привличане на просперитет на собственика, укрепване смелостта да следват мъдростта на сърцето ви. Смарагд  може да помогне да се изясни и засили намерението за положителен резултат. Смарагд може да спомогне за поддържането на вярата в познанието на Божествената съвършенство.

Смарагд помага при възстановяване от болест, и осигурява поддръжка по време на хронични заболявания. Вярва се че, Смарагд има детоксикиращо действие върху черния дроб, и може да изпрати по-високи лечебни вибрации на белите дробове, сърцето и гръбначния стълб.

Бразилия има залежи от смарагди в Бахия, Гояс и Минас Жерайс. Цветът на бразилските камъни е по-светъл от този на колумбийските; те са по-скоро жълтозелени. Но в бразилския смарагд често няма включвания. След 1980 г. бяха открити нови залежи и в момента Бразилия е един от най-важните доставчици на смарагди в света.

През последните няколко десетилетия бяха открити големи количества смарагди в няколко малки находища в Източна Африка, по-специално Зимбабве, Замбия и Танзания. Източноафриканските смарагди са с доста наситен цвят, а понякога и с желания синьозелен оттенък. Най-прочутите сред тези смарагди са от Сандавана в южната част на Зимбабве. Кристалите от Сандавана често са малки, но с много високо качество.

Смарагди се добиват и в Южна Африка, в северен Трансваал. В мините Кобра и Сомерсет добиването е модерно и механизирано, но едва около 5% от продукцията е с добро качество. Повечето камъни са със светъл цвят или с много включвания и са подходящи само за кабошони.
Други заслужаващи внимание находища се намират в Индия и Пакистан, както и в Уралските планини в Русия. По-незначителни находища са открити в Афганистан, Австралия, Гана, Мадагаскар, Малави, Мозамбик, Намибия и Съединените щати (Северна Каролина). В Европа смарагди се срещат в Австрия и Норвегия.

Най-прочутите смарагдови мини в античността са били в Египет. Познати под името Мините на Клеопатра или Mons Smaragdus (Смарагдови планини), те били разработвани още през 2000 г. пр. Хр. Тези мини са били разработвани и през по-късните векове, но били изоставени след като испанците открили смарагди в Колумбия през 1545 г.

Традиционен „Рожден“ камък за месец май.

Камък на Телец, Близнаци и Овен. Сънуването на изумруд подсказва светски успехи и доброта, време на голямо щастие, към което да се стремим

Мощен високоенергиен камък, Изумрудът укрепва очите, сърцето, имунната и нервната система.

Силата на Изумруда е най-висока при пълнолуние. Някои култури считат, че Изумрудът може да излекува всяка болест на окото. Изумрудът трябва да бъде поставен в съд с вода за една нощ, а водата да се излее върху очите на следващия ден.

Изумрудът е камък на голяма хармония, мъдрост и любов. Подаряване на Изумруд на възлюбения ще го доведе по-близо, ако мотивите на даващия са породени от чиста любов. Изумрудът може да бъде мост между две души. Изумрудът трепти с вибрацията на Любовта.

Любопитно

Демантоид Демантоид

Демантоид

Демантоид (немски демант - "диамант", гръцки идос - "подобен") е прозрачен скъпоценен камък с жълто-зелен цвят, разновидност на андрадит - гранат. Той е най-скъпият и рядък вид гранат. Химическата...

Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.