Хелиодор

Хелиодор

Хелиодор или Златист Берил

Повечето купувачи на скъпоценни камъни добре познават най-прочутите членове на семейството на берила – смарагд и аквамарин. Някои познават и розово-оранжевия берил, известен под името морганит (кръстен на американския банкер и колекционер на скъпоценни камъни, Дж. П. Морган). Но има и по-малко познат член на семейството на берила, който всъщност е най-достъпен: златистият берил.

Първото голямо находище на златист берил е било открито в Намибия през 1913 г. от германска въгледобивна компания. Нарекли го „хелиодор”, от гръцкото „дар от слънцето”, и наели прочут дизайнер, Лукас фон Гранах, да създаде прекрасен комплект бижута за кайзер Вилхелм ІІ от Германия и неговата съпруга. В резултат на това хелиодорът получил световна слава, която обаче се оказала мимолетна, защото войната започнала. Скоро хелиодорът бил забравен.
Други находища на златист берил били открити в Бразилия и Мадагаскар и тези скъпоценни камъни вече са широко достъпни. Те имат отлична прозрачност и често се срещат в по-големи размери. Терминът „хелиодор” вече се използва по-рядко и всъщност съществуват разногласия относно употребата на термините „хелиодор” и „златист берил”.

Според една прочута гемологична информация (Уолтър Шуман, „Скъпоценните камъни по света”), терминът „хелиодор” се отнася за светлия жълто-зелен цвят на берила. Само че Шуман отбелязва, че „тъй като няма ясно разграничение между жълтия и жълто-зелен оттенък в сравнение със златистия берил, като цяло хелиодорите се отхвърлят като самостоятелна разновидност на скъпоценния берил и се считат за златисти берили с по-светъл цвят.”Златистият берил има твърдост 7,5-8 по скалата на Мос, така че е подходящ за всякакви видове бижута. Цветовете на златистия берил варират светло жълто-зелено при хелиодора до лимонено жълто и златисто жълто. Оцветяващият агент е желязото.
Залежи от златист берил са открити в Бразилия, Мадагаскар, Намибия, Нигерия, Шри Ланка и Зимбабве. Може би най-големият шлифован златист берил в света е безупречният 2 054-каратов камък, изложен в Залата на скъпоценните камъни в Смитсоновия институт във Вашингтон.

Продукти от магазина

Любопитно

Розов Турмалин (Рубелит)

Розовото е един от най-популярните цветове при скъпоценните камъни, а турмалинът предлага най-голямо разнообразие на розово от всички скъпоценни камъни. При турмалина можете да откриете всички възможни нюанси на розовот...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.