Перидот

Перидот

Перидотът е скъпоценната разновидност на оливина. Оливинът, който сам по себе си не е официален минерал,  състои се от два минерала: фаялит и форстерит. Фаялитът е богатият на желязо член с формула Fe2SiO4. Форстеритът е богатият на магнезий член с формула Mg2SiO4. Формулата на оливина се изписва като (Mg, Fe) 2SiO4, за да се изрази замяната на магнезий с желязо. Обикновено по своя състав перидотът е по-близък до форстерита, отколкото до фаялита, макар че желязото е оцветяващият агент на перидота. Перидотът с най-хубав цвят има процентно съдържание на желязо по-малко от 15% и включва никел и хром като следи от елементи, които може би също допринасят за неговия цвят.

Повечето скъпоценни камъни с минерален произход са образувани в земната кора, но има две изключения: перидотът и диамантът са образувани много по-дълбоко в земята, в нейната мантия. Кристалите перидот се образуват от магма в горната част на мантията (на 20 до 50 мили дълбочина) и излизат на повърхността чрез тектонична или вулканична дейност, като попадат в екструзивни вулканични скали. Диамантите се образуват много по-дълбоко в мантията (на около 100-150 мили под повърхността) при екстремни температури и налягане.

Перидот е твърд камък и достига до 6.5-7 по скалата на Моос.

Перидотът е един от малкото скъпоценни камъни, които се срещат само в един цвят. Наситеността на зеленото зависи от количеството желязо, което се съдържа в кристалната структура и варира от жълто-зелено до маслиненозелено и кафеникаво-зелено. Перидотът понякога е наричан „смарагдът на бедните”. Оливинът е минерал, който се среща в изобилие, но перидотът със скъпоценни качества всъщност е много рядък.

Важни източници на перидот са Бирма, Пакистан, Китай, Виетнам и САЩ. Перидотът с най-добро качество традиционно произхожда от Могок в Бирма, макар че и пакистанският перидот вече е високо ценен. САЩ години наред са били най-големият производител на перидот. Залежите в Аризона са основен източник на американски перидот. Перидот Меса, разположен в индианския резерват на апачите Сан Карлос, източно от Глоуб в Гила Каунти, е най-продуктивното място за перидот в света. Второто място в Аризона, където се добива перидот, е Бюъл Парк в Апачи Каунти, Аризона, на около 16 километра северно от Форт Дифайънс. Изчислено е обаче, че от 80 до 95% от световното производство на перидот идва от резервата Сан Карлос, предимно на перидот с търговско качество (перидотът е рожденият камък за август).

Най-големият шлифован перидот е 310 карата и се намира в Смитсоновия институт във Вашингтон; камък от 192,75 карата, собственост на руските царе, се съхранява в Диамантената съкровищница в Москва; а перидот от 146 карата можете да намерите в Геологическия музей в Лондон, Англия. Перидотът е сравнително евтин камък с малки размери, но стойността му се повишава при камъни над 5 карата, а 10-15-каратовите камъни са много редки и скъпи. Не е известно третиране, което да подобри цвета или чистотата на перидота, така че той винаги е нетретиран скъпоценен камък.

Πepидoтът нocи изцeлeниe и жизнeнocт нa цялoтo тялo. Toй yвeличaвa тъpпeниeтo, дoвepиeтo и yвepeнocттa. Лeгeндитe oт минaлoтo ни paзĸaзвaт, чe тoзи ĸaмъĸ зaбaвя пpoцeca нa cтapeeнe.

Премахва чувствата на ревност и гняв и по този начин ни носи мир, спокойствие и забавление.
Πepидoтът нaмaлявa cтpeca, cтимyлиpa yмa и ycилвa интyициятa. Toй e ocoбeнo пoлeзeн, ĸaтo бaлaнcиpa ceĸpeциятa нa жлeзитe, пoдпoмaгa peгeнepaциятa нa тъĸaнитe и пpeчиcтвa opгaнизмa. Toй cъщo пoдпoмaгa xpaнocмилaнeтo и cвaля тeмпepaтypaтa.

Oбиĸнoвeнo ce изпoлзвa зa лeчeниe нa eмoциoнaлни cъcтoяния, ĸaтo гняв, peвнocт или paздpaзнeниe. Изпoлзвa ce зa вдъxнoвeниe, изцeлeниe, пoднoвявaнe, пpeчиcтвaнe и pacтeж. Имa cилaтa дa лeĸyвa нapaнeнитe чyвcтвa и пoмaгa зa изглaждaнe нa oтнoшeниятa.

Продукти от магазина

Любопитно

Авантюрин

Авантюрин Повечето наименования на скъпоценни камъни са недвусмислени, но авантюринът прави изключение. Това наименование се използва както за авантюрин фелдспар, така и за авантюрин кварц. Авантюрин фелдспар обикнове...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.