Котешко Око

Котешко Око

Полупрозрачните жълти хризоберили се наричат цимофан или Котешко Око. Думата произлиза от гръцки и означава „вълна” или „проява”.

В тази си разновидност хризоберила има микроскопични влакнисти включения на рутил, паралелно ориентирани и образуват прочутия ефект „котешко око”, който се изразява в появата на един лъч през средата на камъка. Този ефект се вижда при камъни обработени под форма на кабушон перпендикулярно на с-оста.

Цвета на жълтия хризоберил се дължи на включения на желязо от 3та валентност.

Въпреки че и други минерали като – турмалин, скаполит, корунд, шпинел и кварц могат да образуват ефект на котешкото око подобен на този на цимофана, в минералогията тези камъни се означават като „кварцово котешко око”, или рубин котешко око и т.н. Докато за цимофана може да се каже само Котешко око и да е ясно, че става въпрос за Хризоберил – Цимофан без други означения.

Най-високо ценени цветове при Котешкото Око са медно-жълт и лимонено –жълтите цветове. В залежите на хризоберил много малък процент от тях са с Котешко Око

Продукти от магазина

Любопитно

Хъркимър Диамант

Интересна разновидност на планинския кристал е т.н. "Хъркимърски диамант", по едноименния окръг Хъркимър в щата Ню Йорк, САЩ, където е открит за първи път в края на 18 век. В по нови времена находища са открити...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.